Frivillig sektor leserinnlegg fra Mary Blikken Gravdahl

Frivillighet er et bærende element i norsk samfunns-og kulturliv. Det frivillige foreningslivet er kunnskapsformidler og kulturbærer,samfunnsbygger og en “skole” i demokrati. En sterk og livskraftig frivillig sektor er en forutsetning for velfungerende og blomstrende samfunn.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**


Frivilligheten øker både livskvaliteten til enkeltmennesker og kvaliteten på samfunnet. Frivillige og ideelle lag gjør et stort og nyttig samfunnsbyggende arbeid som også er av forebyggende og sosial verdi . De bygger fellesskap, mobiliserer skaperkraft og omsorg og representerer tradisjoner og kunnskap som utgjør en tredje vei mellom “stat og marked” i skole,masseidrett, friluftsliv, trossamfunn osv-. Dette mangfoldet vil Venstre stimulere og støtte opp om. Offentlig støtte må i sterkere grad kanaliseres til lokale krefter, for å sikre engasjementet rundt mangfoldet av aktiviteter som skjer i nærmiljøet. Det er disse kreftene som har skoen på, og ser og kjenner behovet for såvel aktiviteter som rammer. Etterhvert som konkurranse- og anbudssystemet har fått innpass, har dette av mange av ildsjelene innafor frivillig sektor blitt opplevd som ressurs-og tidkrevende. Skjema-og byråkratiarbeidet som har presset seg fram, er laget ut fra standarder, og A-4 arbeidsmetodikk, og tar ikke hensyn til det motsatte: Frivillig innsats er fleksibel, individretta og setter inn ressurser der de trengs mest. Ingen får så mye aktivitet og verdiskaping ut av hver krone som det frivillige Norge. Venstre vil arbeide for å sikre langsiktige og tilpassede rammer for all frivillig “velferds- og verdiskaping”.
Venstre vil: øke midlene til momskompensasjon forat den kan dekke organisasjonens reelle kostnader, øke beløpsgrensa for lønnsoppgaveplikten i frivillige organisasjoner.
Opprettholde støtten til studieforbundene. Redusere de administrative påleggene fra staten til de frivillige organisasjonene,(redusere skjema-og byråkratiarbeid).Etablere en samarbeidsplattform mellom offentlige myndigheter og velferdsprodusenter i ideelle organisasjoner. I all samfunnsplanlegging/utvikling, er det ikke lenger tilstrekkelig å ta utgangspunkt i samspillet mellom offentlige og private aktører. Frivillige lag og foreninger må inn som en 3. sektor.

Mary Blikken Gravdahl, Venstremedlem

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**