Kort høringsuttalelse fra Ringerike Venstre vedrørende tomtevalg for “Ny skole Hønefoss syd”

1. Ringerike Venstre ønsker ny barneskole i Hønefoss by og ønsker primært at denne blir bygget på Benterud. Les resten av høringsuttalelse på neste side.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**


1. Ringerike Venstre ønsker ny barneskole i Hønefoss by og ønsker primært at denne blir bygget på Benterud.

Hovedvekten av skolens fremtidige elever bor i byen i dag og antall bybarn vil øke fremover . Bor man i en by, eller ønsker å flytte til en by ,forventer man at barna også vil ha sin nærskole i byen og ikke i utkanten. En skole i bykjernen vil bli til en mer attraktiv, sosial og levende samlingsplass også etterskoletid,- ikke bare for barn, men for alle aldersgrupper. En levende by må utvikles og fortettes av boliger , forretninger, servicetilbud, samlingspunkter, skoler, liv og bevegelse!

Ringerike Venstre er spesielt opptatt av at en byskole somBenterud vil kunne gi miljø- , helse- og trivselsgevinster ved at en betydelig andel av barna både vil og kan sykle eller gå tilog fra skolen. En skole i utkanten gjør det enklere både for barn og foreldre å velge bilkjøring.

Skole på Benterud krever langt bedre tilgjengelighet for gående og syklende barn enn i dag. Det finnes f.eks ikke sykkelfelt på Rådhusbrua og fortauet er smalt. En gang — ogsykkelbro over Storelva er en løsning som bør kunne realiseres som en forlengelse av gang og sykkelveien fraSchongslunden og i møte med barn fra vestsiden av elven.

Ringerike Venstre ønsker ikke at det skal bli for lettvint å kjøre barn helt frem til skoleporten. “Avslippsplass”, bussstopp og parkeringsplass for ansatte bør legges noen hundre meter fra skoleområdet. Kjøring helt frem til skolenbør begrenses til bevegelseshemmede og varetransport. Dette bidrar til noe fysisk aktivitet, en felles skolevei, trafikksikkerhet, ro og et skolemiljø med et minimum av forurensing.

De investeringene man gjør i infrastrukturen i bykjernen vil bli til glede for langt flere i det daglige enn de som har sitt daglige virke på skolen og derfor være samfunnsøkonomisk gunstig. Investeringer i utkanten vil ha en langt mindre nytteverdi.

2. Tanberglia er et alternativ som ikke kan forkastes før en nødvendig og ønskelig infrastrukturløsning på Benterud ersikret.

3. Kragstadmarka opprettholdes som eventuell tomt for evfremtidig oppvekstsenter, for å

møte befolkningsvekst frem mot 2030.

NB! Hvilken trasè som velges for Ringeriksbanen vil imidlertid kunne være avgjørende for endelig valg avplassering av barneskole mot 2030. Med lokaltogstopp i Åsa,hvilket ikke er usannsynlig, vil nettopp Åsa kunne utvikles tilet tettsted med skole og oppvekstsenter. Her må Ringerikekommune være i forkant.

Hønefoss 18/9-13

Ringerike Venstre

v/Marianne Wethal, fung. sekretær

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**