Venstre vil få vekk overdosedødsfallene

I Rogaland politidistrikt har seks personer dødd som følge av overdoser i 2013. For å redusere tallene vil Venstre avkriminalisere besittelse og bruk av narkotika.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**

sprøyte
 Leder i Rogaland Venstre, Kjartan Alexander Lunde

Leder i Rogaland Venstre, Kjartan Alexander Lunde
Foto: Mari Halvorsen

 Gruppeleder for Stavanger Venstre, Per A. Thorbjørnsen

Gruppeleder for Stavanger Venstre, Per A. Thorbjørnsen

Det er på høy tid å tenke annerledes i rusproblematikken. Norge er i Europa-toppen når det gjelder overdosedødsfall, og samfunnet må tenke behandling istedenfor straff.

— Portugal tok kraftige grep i 2001, hvor de avkriminaliserte bruk og besittelse av narkotika. Samtidig brukte de ressursene på å styrke behandlingsapparatet kraftig. Dette har hatt en enormt positiv effekt på mange områder, men spesielt på overdosedødsfallene. I Portugal med over 10 millioner innbyggere omkom 13 mennesker som følge av overdoser i 2012. I Norge var tallet 246. Det forteller en god del, sier leder i Rogaland Venstre, Kjartan Alexander Lunde til RA.

Venstre-politikeren peker også på andre positive sider ved avkriminalisering av all narkotiske midler.

— Det viser seg fra Portugal at færre blir HIV-smittet og færre ungdommer begynner å bruke stoff. Nå er det på tide å innføre Portugal-modellen i Norge, sier Lunde.

Les også: Vil gi narkomane behandlingsgaranti

Han får støtte fra gruppeleder i Stavanger Venstre, Per A. Thorbjørnsen. Han mener det å bruke mye mer ressurser på flere behandlingsplasser er langt bedre enn å jage etter stoffmisbrukere på gatene.

— Dagens system virker dårlig, og gårsdagens politikk har skapt 10.000 sprøytenarkomane i Norge. Vi ønsker en storstilt satsing på å forbedre behandlingstilbudene. Nå er det på tide å møte utfordringen fra et helsemessig og humanetisk syn, og samtidig fjerne oss fra den kriminelle tankegangen, sier Thorbjørnsen.

Les hele artikkelen i Rogalands avis

Behandling, ikke straff, stavanger, narkotika, rus, overdose
**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**