Vil gi narkomane behandlingsgaranti

Stavanger Aftenblad har de siste dagene satt fokus på alle overdosedødsfallene som har vært på Nord-Jæren de siste årene. Leder i Rogaland Venstre, Kjartan Alexander Lunde, mener det er skammelig at så mange nordmenn dør av overdoser. Nå vil han gi behandlingsgaranti til narkomane som vil ut av rusen.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**

Heroin, rus, sprøyte, narkotika

Foto: sxc.hu

Kjartan Alexander Lunde

Foto: Mari Halvorsen

– Det er uverdig og trist at overdosedødsfallene ikke blir gransket. Det må komme automatikk i at kommunen blir varslet når et menneske dør eller overlever etter en overdose, sier Lunde til Aftenbladet.

Les også: Venstre vil få vekk overdosedødsfallene

Han reagerte på Aftenbladets historie om sprøytenarkomane Hege og avisens gjennomgang av hvordan kommunene i distriktet har håndtert de siste 50 overdosedødsfallene i Sør-Rogaland. Ingen hadde ført til formelle granskninger eller skriftlige gjennomganger. 


— Antallet overdosedødsfall i Norge er grusomt høye. Det er skammelig at vi har dødsfall når vi samtidig vet at vi kunne gjort noe med dette. Det finnes flere løsninger og metoder som ville redusert og kanskje fjernet dødsfallene. De siste årene har dessverre innsatsen mot overdoser og syke narkomane vært oppsiktsvekkende svak. Både i form av fokus og i form av offentlig pengebruk, sier Lunde.

Les også: Stortinget skusler bort sjansen!

Et av tiltakene Lunde vil ha inn i norsk rusbehandling er en 24-timers behandlingsgaranti.

— Venstre vil innføre en garanti om behandlingstilbud innen 24 timer etter akuttavrusning. Innen et døgn må ruspasientene enten få time til poliklinisk behandling eller en langtidsplass som kan hjelpe dem ut av misbruket. Rask og konkret oppfølging forebygger tilbakefall og nye overdoser, sier Lunde.

Les hele artikkelen i Aftenbladet
(Krever abonnement)

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**