Lærerik kveld på Liberal café

Tirsdag kveld gikk årets første møte i serien “Liberal café” av stabelen på Tou Scene. Odd Einar Dørum (V) og professor Paul Stephens (UiS) holdt to lærerike og tankevekkende innlegg som utløste mange spørsmål fra de fremmøtte.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 10 år siden.**


Det var første gang Liberal café ble avholdt på Tou Scene. Et lokale med ekte sjel, og som virkelig skapte en hyggelig og intim ramme rundt arrangementet.

De godt og vel 40 fremmøtte fikk overvære engasjerte innlegg fra både tidligere justisminister Odd Einar Dørum (V) og professor i sosialpegagogikk, Paul Stephens (UiS).

 Dørum på liberal café / Tou Scene

Dørum på liberal café / Tou Scene

– Jeg droppet Venstres 130-årsjubileum på Stortinget ikveld, for heller å komme til dere, fortalte Dørum med et glimt i øyet til forsamlingen. Samtidig var det ikke uten alvor: – Jeg er veldig glad for at Stavanger Venstre har satt et så viktig sak som tiggerne på dagsorden. Når de inviterte meg til å komme var jeg aldri i tvil.

I sitt innlegg viste Dørum blant annet til en kronikk han skrev i Dagens Næringsliv i 2011, hvor han ba om at tiggingen ble behandlet som et sosialt problem, og ikke som en kriminalpolitisk utfordring.

“Helt stille var det etterpå!”, fortalte Dørum, og pekte på at den manglende kritikken i etterkant trolig skyldtes at han hadde truffet et ømt punkt. Dørum etterlyste videre et større engasjement og oppfordret politikere og media til ikke å vike unna debatten.

 Paul Stephens på liberal café

Paul Stephens på liberal café

Paul Stephens på sin side brakte med seg en rekke interessante erfaringer fra sitt arbeid opp mot tiggerne i lokalmiljøet, og spesielt romfolket. Han fremholdt at tiggerne kom hit for å arbeide, ikke for å tigge. En av løsningene han skisserte var derfor å tilby dem arbeid, og viste til hvilken suksess dette har gitt i Sverige og Storbritannia.

Blant tilhørerne fant vi Knut Eldhuset, advokat og bystyrerepresentant for Sandnes Venstre, som pekte på at det er en rekke juridiske utfordringer som i praksis hindrer romfolkets rammevilkår for å kunne bidra med arbeid i Norge.

Det kom mange gode spørsmål og innspill fra de oppmøtte i salen og det ble god diskusjon i etterkant av innleggene. Det hersket ingen tvil om at det fortsatt en lang vei å gå. I Stavanger og Rogaland er det Venstre som vil ta saken.

Organisatorisk nestleder i Stavanger Venstre, Jan Erik Søndeland, mener dette vil kunne bli et viktig tema frem mot kommunevalget i 2015.
– Kveldens liberale café ga oss gode refleksjoner og satte lys på en del problemstillinger vi må se nærmere på. Jeg håper vi kan få opp en god debatt i tiden fremover, sa Søndeland, og la til: – Når valget i 2015 kommer skal hele byen vite at det er Venstre som vil sørge for en human og rettferdig behandling av tiggerne i Stavanger.

Etter det formelle opplegget var ferdig ble det tid til mingling, kaffe og kringler i hyggelig lag.

Stavanger Venstre takker alle for oppmøtet, og ønsker velkommen tilbake 3. mars. Da skal vi lære mer om hva bærekraftig byutvikling er og hvordan det kan realiseres i praksis! Følg med på hjemmesiden og vår facebook-side for mer informasjon.

 Elisabeth Klette ønsker velkommen

Elisabeth Klette ønsker velkommen

 Paul Stephens på scenen

Paul Stephens på scenen

 Stemningsfull ramme på Tou Scene

Stemningsfull ramme på Tou Scene

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 10 år siden.**