Venstre setter menneskerettigheter på dagsorden

Som en forberedelse til Venstres landsmøte 4. til 6. april på Fornebu ved Oslo inviterer Sør-Trøndelag Venstre til åpent temamøte lørdag 29. mars fra kl 12:00. FN-sambandet Trøndelag er invitert til å holde foredrag og det legges opp til debatt.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 10 år siden.**


Menneskerettighetene på dagsorden

Temaet menneskerettigheter (MR) er i høyeste grad aktuelt, og skal jo ligge som et grunnlag for vårt øvrige verdisyn. Men hva er egentlig en menneskerett? Noen av oss vet, noen tror de vet, noen vet at de ikke helt er sikre.

Som en forberedelse til Venstres landsmøte 4. til 6. april på Fornebu ved Oslo setter vi menneskerettighetene på dagsorden, og inviterer til åpent temamøte lørdag 29. mars kl. 12-15, hvor FN-sambandet Trøndelag er invitert til å holde foredrag før samtalen kan slippes fri.

Agenda

“Hva er en menneskerett?”

Presentasjon om menneskerettigheter med FN-sambandet Trøndelag. Introduksjon om hvordan ideen om universelle rettigheter oppstod; Menneskerettighetserklæringen i 1948; FNs arbeid med menneskerettigheter; Kritikk av menneskerettighetene: Eksempler internasjonalt og lokalt; Utfordringer/dilemma i forhold til menneskerettighetene.

Diskusjon og samtale i grupper om enkle temaer. Få en dypere forståelse om hva en menneskerettighet faktisk er, og hvordan de fungerer sammen.

Møtet er åpent for alle ved påmelding på e-post til trond.am at www.venstre.no
Sted: Venstres lokaler i Kjøpmannsgata 42, Trondheim.

For Venstre

Trond Åm og Mats B Kirknes 

 FN-Sambandet i Trøndelag kommer på besøk for å fortelle om menneskerettigheter.

FN-Sambandet i Trøndelag kommer på besøk for å fortelle om menneskerettigheter.

Venstre vil arbeide for at også norske bedrifter ivaretar menneskerettighetshensyn og arbeidstakerrettigheter og at de viser større åpenhet om sin utenlandsvirksomhet.

Venstre vil at Norge skal gå foran i FNs arbeid for menneskerettigheter, både ved å videreutvikle regelverket og ved å implementere menneskerettighetsavtalene nasjonalt. FNs menneskerettighetsråd fungerer fortsatt ikke godt nok. Rådet preges av land med liten respekt for menneskerettighetene og har ikke pådriverrollen som er nødvendig i det globale samfunnet.

Venstre vil:

Supplere og på sikt erstatte FNs menneskerettighetsråd med en internasjonal menneskerettighetsdomstol etter modell fra Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD).
Opprette en ny, selvstendig institusjon i Norge (Menneskerettighetskommisjonen) med et robust og uavhengig mandat.
Styrke FNs menneskerettighetssystem ved å ratifisere tilleggsprotokoller som åpner for individklage, i første rekke tilleggsprotokollen til Konvensjonen om økonomiske, sosiale og kulturelle rettigheter og Konvensjonen om barns rettigheter.
Jobbe for å reformere EMD med mål om å korte ned saksbehandlingstiden, effektivisere og styrke ressurstilgangen.
Støtte land som vil styrke lover og institusjoner for å sikre menneskerettigheter og utvikle demokratiet, og presse land som ikke viser vilje til dette.
Støtte frivillige organisasjoner som fremmer menneskerettigheter og demokrati.
Gjøre Norge til en pådriver for å utvikle det internasjonale menneskerettighetsapparatet til også å inkludere bedrifters ansvar for å respektere og ivareta menneskerettigheter.
Støtte studenter som har blitt utvist på grunn av sitt arbeid for et mer demokratisk samfunn ved å opprette en prøveordning hvor studentene får mulighet til å komme til Norge og fullføre sin utdanning.
Styrke FNs arbeid for kvinners rettigheter gjennom økt finansiell prioritering av UN Women.

Venstres menneskerettighetsutvalgs åtte temaer er:

Institusjoner og instrumenter for menneskerettigheter
Liberale dilemmaer i et MR-perspektiv
Bruk av tvang i justis og helse
Etniske og religiøse minoriteter
Autoritære, rasistiske og kvinnefiendtlige regimer
Næringsliv og menneskerettigheter
Menneskerettigheter i den digitale verden
Menneskerettigheter og klima

Trine Skei Grande svarer om Venstre og FN
Venstres menneskerettighetsutvalg har lansert åtte temaer som debatteres på Landsmøtet
Hva Venstre vil om menneskerettigheter (2012-07-02)
Norge må løfte debatten om menneskerettigheter (2014-02-19)

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 10 år siden.**