Grønn studietur til København

Vestfold Venstres programkomité har gjennomført en lærerik og interessant grønn studietur til København. Dagene 9.-11. november 2014 var avsatt til møter med danske partikollegaer i Radikale Venstre og til besøk hos organisasjoner og bedrifter som på ulike måter var opptatt av en bærekraftig framtid.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**

House of Green

«House of Green» bød på foredrag og en profesjonell introduksjon til den grønne sektor ved Majken Kalhave. Vi ble tatt imot i et interaktivt showroom og besøkssenter i nybygget til Dansk Industri. Vi fikk en innføring i de ambisiøse målene Danmark har vedtatt på klima og miljøsiden. Landet har bl.a. vedtatt å være totalt uavhengig av fossil energi i 2050.

Grønn valg
Nordhavnen

Her er programkomitéen i Nordhavnen – en ny og bærekraftig bydel som ferdig utbygget skal romme 40.000 beboere og samme antall arbeidsplasser. Som byutviklingsprosjekt er Nordhavnen i front i bestrebelsene for et bedre klima og viser hvordan byene kan medvirke til å snu klimautviklingen uten at det går på bekostning av livskvalitet, velferd og demokrati. Spennnende!

Folketinget

Til venstre: Aina Dahl og Karin S. Frøyd utenfor Folketinget.

Møtene med partikollegaer fra Radikale Venstre var verdifulle. Komiteen fikk høre hvordan det jobbes på miljøfronten i danske kommuner og regioner.
Under besøket i Folketinget fikk vi anledning til å møte Lone Loklindt. Hun leder miljøkomiteen i det danske Folketinget. I tillegg møtte vi lederen av arbeidet med programmet for bæredyktighet, Jan Woollhead samt Jeppe Trolle som er byråd i Roskilde og med i regionrådet i Sjælland.
Svært inspirerende å høre hvordan vårt søsterparti i Danmark arbeider med disse temaene på de ulike folkevalgte nivåene.

Aina Dahl fra Venstre og Jeppe Trolle fra Radikale Venstre

Hovedtema var erfaring med danskenes kommune- og regionreform samt Radikale Venstres gode program for bæredyktighet.
Bildet til høyre: Aina Dahl og Jeppe Trolle fra Radikale Venstre.

Møtet med den ideelle organisasjonen «Go Green» gjorde også inntrykk. De holder til i bydelen Nørrebro — en bydel som har vært preget av en del uro. «Go Green» står bl.a. bak utgivelsen av et bykart over det grønne København, med angivelse og avmerking av økologiske butikker, kafeer og alt øvrig som er verdt et besøk med tanke på bærekraft.
To engasjerte guider viste oss rundt i Nørrebro og kunne bl.a. fortelle at et samarbeid med myndigheter og lokale, private initiativ har utviklet og styrket bydelen som et godt sted å leve.

Vi vil leve sammen

“Vi vil leve sammen”, står det på kunstverket i Nørrebro bydel.
I Nørrebro fantes små designbutikker samt utsalg av antikke gjenstander og også økologiske produkter. På Assistens kirkegård ligger forfatter Hans Christian Andersen og filosofen Søren Kirkegaard begravet. Nørrebros beboere gis faktisk også adgang til å bruke kirkegården som park slik at de kan slå seg ned for picnic i det grønne. Bydelen har utviklet seg fra å være et mer snusket arbeiderkvarter til ett av Københavns hotteste bydeler.

Nørrebro bydel

Guidene (i midten) med fra venstre Kåre Pettersen, Eddy Robertsen, Dag N. Kristoffersen og Aina Dahl.
Programkomitéen var svært fornøyd med gjennomføringen av studieturen — noe som nok sikkert vil berike programprosessen videre.

Tekst: Kåre Pettersen og Karin S. Frøyd.
Foto: Karin S. Frøyd

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**