Felles uttalelse fra Nord- og Sør-Trøndelag Venstre: Trøndelag må bli én region

Trøndelag må bli én region, mener Nord- og Sør-Trøndelag Venstre, som for første gang har blitt enige om at sør- og nord-fylket bør slås sammen.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**


Uttalelse: Trøndelag må bli en ny region

En kommunereform vil styrke Trøndelag. Vi ønsker Trøndelag som én region, både for å styrke vår innflytelse nasjonalt, men også for å kunne løse regionale utfordringer lokalt.
I Norge finnes det både små og store kommuner. Disse har ulike utfordringer som vil løses på en bedre måte hvis kommuner slår seg sammen. Det er viktigere for Venstre at innbyggerne får bedre tjenester enn hvor rådhuset ligger.

Selv etter endringer i kommunestrukturen vil det være oppgaver som mange kommuner er for små til å utføre, og staten for langt unna til å utføre. Derfor har vi fremdeles behov for et folkevalgt nivå mellom kommune og stat.

Dette er en følsom sak for mange. Identitet og tilhørighet står sterkt, men kommunereformen handler ikke om å frata innbyggerne identitet og lokal tilhørighet. Det handler om å få større og mer robuste kommuner og regioner som vil gi innbyggerne et bedre tjenestetilbud, og grunnlag for desentralisering av statlig makt.
For Nord og Sør-Trøndelag Venstre er det viktig at beslutninger tas nærmere der folk bor. Samtidig er det viktig i denne prosessen at vi får vite hvilke oppgaver staten mener at kommunene og regionene skal ha og eventuelt overta fra staten. Blant annet bør transport og infrastrukturtiltak, personrettede og næringsrettede virkemidler ses i sammenheng.

I en kommunereform må man må ta hensyn til lokale variasjoner og utfordringer i en sammenslåingsprosess. Det er viktig å tenke på hensiktsmessige løsninger på sammenslåing. Blant annet bør geografiske hensyn tas. For Nord- og Sør-Trøndelag Venstre er det viktig med en kommunestruktur som ivaretar mangfoldet i regionen.
Kommune og regionreform må løses med utgangspunkt i et bedre tjenestetilbudet for innbyggerne, og gi et styrket lokaldemokrati.

Vedtatt på fylkesårsmøtene for Sør- og Nord-Trøndelag Venstre 7. februar 2015.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**