Fordømmer drapet på liberal politiker

Foto: YABLOKO

– Vi fordømmer drapet på den russiske opposisjonspolitikeren og liberaleren Boris Nemtsov på det sterkeste, sier Venstres partileder Trine Skei Grande. – Dette er et grusomt og skremmende eksempel på den negative utviklingen i Russland, mener hun.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**


Trine Skei Grande på KinoKino Skei Grande er glad for at utenriksminister Børge Brende har vært tydelig på at Norge krever at russiske myndigheter gjør sitt ytterste for å finne gjerningspersonene og stille dem til ansvar.

– Det er nødvendig å kreve en uavhengig og grundig gransking for å komme til bunns i hva som ligger bak drapet og for å stille gjerningspersonene til ansvar, sier partilederen.

– Det er skremmende at vi i vårt naboland har en kultur der slike politiske likvidasjoner både er mulige og vanlige. Særlig skremmende er det når flere regimekritikere har blitt drept uten at noen har blitt stilt til ansvar. Drapet på Nemtsov føyer seg inn i rekken av eksempler på en negativ utvikling for demokrati og menneskerettigheter i Russland, og på en svært vanskelig situasjon for opposisjonspolitikere.

Boris Nemtsov tilhørte og har tidligere vært visepresident i partiet RPR-PARNAS, som er ett av to russiske partier som er medlem av det europeiske liberale partiet Alliance of Liberals and Democrats for Europe (ALDE). Der er også Venstre medlem.

– Vi vil i denne situasjonen uttrykke vår støtte til våre søsterpartier i Russland, både RPR-PARNAS og Yabloko, som Venstre har hatt mest kontakt med. Det er vanskelig å ta innover seg hvilken hverdag våre politiske venner lever i, og hvilke vanskeligheter de møter i sitt daglige virke, sier Skei Grande.

På Venstres landsmøte i 2013 hadde partiet besøk av Yablokos leder Sergey Mitrokhin, som kunne fortelle om en hverdag der trusler, vold og angrep er vanlige konsekvenser av å delta i den offentlige debatten.

Boris Nemtsov (1959-2015)
Boris Nemtsov (1959-2015)
**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**