Kartlegging av sandfuruskoger for biologisk mangfold av på Eggemoen reiser spørsmålet om samme kartlegging på Kilemoen og Hensmoen

Artsrike sandfuruskoger i østlandsområdet er blitt vurdert som rødlistete pga utbyggingspress, økt masseuttak av sand og grus. Næringsutvikler på Eggemoen har derfor søkt, og bekostet, kyndig kartlegging via Norsk institutt for naturforskning, NINA.

Kartleggingsnotat forelå den 20.11.2014. Den konkluderer med at Ringerike kommune har et regionalt-nasjonalt ansvar i å ta vare på moene lands Randselva-Storelva- Begna på Ringerike. De utgjør noen av de viktigste områdene for biologisk verdifull sandfuruskog i Sør-Norge.

Den tørre, lav-og mosedominerte utformingen av sandfuruskog, som er biologisk viktig i de sentrale deler av Eggemoen, er i regional sammenheng aller best utviklet på Kilemoen. (Op.cit). Artsmangfoldet inkluder også blåbærlyng, røsslyng, islandslav i tillegg til øvrige biologiske arter.

Områderegulering/planforslag for utvidet sanduttak (950 da i retning vannverket) på Kilemoen- ligger nå ute på høring, med med høringsfrist 040515.

For å sikre en så grundig saksforberedelse som mulig når det gjelder videre drift, bør samme type kartlegging skje på Kilemoen og Hensmoen som på Eggemoen, og at samme instans foretar denne kartleggingen.

Mary Blikken Gravdahl

Medlem Ringerike Venstre.

 

Les også: leserinnlegg i ringblad

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**