Nei til gruvedumping i Førdefjorden

Foto: Tonje Sofie Eriksson / Natur og Ungdom

Venstreleder Trine Skei Grande reiser lørdag til Natur og Ungdoms sommerleir mot gruvedumping i Førdefjorden.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**

– Dette er en av de viktigste miljøsakene vi har ved siden av klimakampen. Man skal aldri, aldri, aldri gi seg i så viktige saker, sier Venstre-leder Trine Skei Grande i dag til NTB.

 

Regjeringens avgjørelse om å tillate dumping av gruveavfall har møtt svært stor motstand. På Natur og Ungdoms sommerleiren samles nå flere for å protestere mot den planlagte dumpingen av gruveavfall i fjorden. I tillegg til Trine Skei Grande stiller også Audun Lysbakken fra SV og Rasmus Hansson fra MDG.

– Verdiene i fjorden er for viktige til at vi skal sette dem på spill for kortsiktige næringsinteresser, og attpåtil på bekostning av de langsiktige næringsinteressene som fiskeriet og havbruket representerer, sier Skei Grande.

Etter forslag fra Venstre ble det i mai flertall på Stortinget om at regjeringen skal utrede alle alternativer til sjødeponi i framtidige gruvesøknader. Arbeiderpartiet støttet imidlertid ikke forslaget om at dette også skulle gjelde gruveselskapet Nordic Mining med tilbakevirkende kraft for Førdefjorden.

Venstre om: Nei til fjorddeponi i Førdefjorden

Kampen er ikke over

Kampen mot gruvedeponi er likevel ikke over. Gruveselskapet mangler fortsatt tillatelse til utslipp av en av kjemikaliene de har tenkt å bruke mest av, Flotinor SM15. Stoffet er klassifisert som giftig for vannlevende organismer og kjemikaliemengdene som gruven søker om å slippe ut er meget store.

Les saken: Burde lagt korta på bordet

Venstre-lederen mener å merke at flere nå begynner å få øynene opp for hva planene innebærer.

– Jeg tror at folk har et mer langsiktig syn på lokalmiljøet sitt. Dette kommer til å bli en viktig kamp fremover. sier Grande.

Hun mener saken vil mobilisere befolkningen og viser til meldinger om at folk melder flytting tilbake til Naustdal for å bruke stemmen sin mot prosjektet. Også i Høyre og Arbeiderpartiet lokalt rundt Førdefjorden finner de grønne partiene meningsfeller i denne saken.

Bli med på oppropet!

nei til fjordeponi

Lik 'Nei til fjorddeponi' på Facebook

Last ned 'Nei til fjorddeponi'-plakat - Bokmål

Last ned 'Nei til fjorddeponi'-plakat - Nynorsk

 

 

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**