Bodø Venstre sine faktiske standpunkter om arbeidslivet

Ill: Sondre Hansmark

Bodø Venstre er sterke tilhengere av ett sterkt og fungerende demokrati, lokalt og nasjonalt. For at demokratiet skal være velfungerende og sterkt er det viktig at folk er godt informerte om hva de forskjellige partiene faktisk står for.

Et informert valg består av mer enn «ja» og «nei» svar og spørsmål. Uten innsyn i en saks nyanser kan fort en så enkel tilnærming gi et feilaktig bilde av hva et parti faktisk mener. Et rent «ja» og «nei» spørsmål sier ingenting om saken utover å gi svar på den eksakte versjon av spørsmålet som blir stilt.

Det er en tilnærming vi i Bodø Venstre ikke liker, både fordi det på denne måten er enkelt å gi en feil framstilling av et partis politikk, og ikke minst fordi vi tror at velgerne er interesserte nok til at de vil ha mer nyanserte og korrekte svar.

Vi måtte derfor tenke oss godt om når vi ble kontaktet for å svare på spørsmål fra LO, fordi det ikke var anledning til å utdype hva som ligge bak svarene. Vi ble dessuten fortalt at hvis vi ikke ga kun rene «ja» eller «nei» svar, ville det i brosjyren fra LO fortelles at vi ikke var i stand til å svare på spørsmålene.

Vi valgte dermed å gi våre svar til spørsmålene slik de var stilt, vel vitende om at de kunne brukes til å gi et feilaktig bilde av våre egentlige standpunkt.

I ettertid er det kommet ut en brosjyre fra LO basert på svarene vi ga, og vi mener LOs fremstilling gir et fordummende sort/hvitt bilde av viktige politiske spørsmål. Verden er ikke lengre kun blå og rød, og det kan virke som at dagens arbeidsliv endrer seg raskere enn LOs fokusområder. Vi vil derfor i åpenheten og demokratiets navn her gjengi spørsmålene som ble stilt og svarene vi opprinnelig ga, som ikke var akseptable ifølge spørsmålsstiller.

Ønsker ditt parti folkeavstemning vedrørende kommunesammenslåing?
Nei

Ønsker ditt parti og privatisere/konkurranseutsette offentlige tjenester?
Venstre mener at det kan finnes løsninger innen Sosialt entreprenørskap som kan føre til bedre offentlige tjenester, da må man være åpen for at det ikke alltid er det offentlige som har de beste løsningene. Venstre mener at man må velge det som gir de beste løsningene for innbyggerne i kommunen og den mest effektive bruken av felleskapets ressurser.

Vil ditt parti jobbe mot søndagsåpne butikker?
Bodø Venstre er mot generelt søndagsåpent i Bodø, men synes at dette best kan bestemmes av kommunene selv.

Vil ditt parti øke antall lærlingeplasser i kommunen? Dette betyr å bevilge penger til det.
Venstre vil fortsette å prioritere kommunale lærlingeplasser.

Ønsker partiet et godt samarbeid med fagforeningene?
Venstre ønsker kun et godt politisk samarbeid med fagforeningene, Venstre ønsker ikke økonomiske ytelser fra noen interesseorganisasjoner.

Ønsker partiet å videreutvikle byen vårres med tanke på nye arbeidsplasser innenfor næringslivet?
Ja, Venstre mener at Grønn Vekst innenfor næringslivet i Bodø er viktig, et område med store utviklingsmuligheter, og vil absolutt stimulere til det.

Ønsker partiet å jobbe for å redusere ufrivillig deltid?
Venstre vil fortsette med å prioriter kampen mot ufrivillig deltid.

Tar partiet avstand fra mer midlertidige ansatte?
I prosjekter kan det være bedre at kommunen tilbyr midlertidige stillinger enn at man kjøper prosjektressurser hos tredjepartleverandører. Fordi Venstre er opptatt av en mest mulig effektiv bruk av kommunale ressurser så er vi ikke kategorisk imot bruk av midlertidige stillinger.

Vil ditt parti styrke eldreomsorgen i Bodø kommune ved å øke bemanningen?
Venstre vil satse på entreprenørskap og mer frivillighet inn i eldreomsorgen, dette vil gi flere varme hender.

Vil ditt parti gå inn for at barnehagene i Bodø følger den anbefalte bemanningsnormen?
Venstre mener at det er viktig at man har faglærte folk i barnehagene og prioriterer kompetanse og pedagogtetthet i barnehagene.

Vil ditt parti at Norge skal være en del av TTIP og TISA avtalene?
Først må man få vite hva avtalene er, så kan man ta stilling til dem. Enn så lenge er forhandlingene og dermed resultatene hemmelige.

Ønsker ditt parti å stille strenge krav til de som skal levere tjenester til Bodø kommune, som for eksempel anstendige lønns og arbeidsforhold?
Gode miljøkrav er det viktig å stille til kommunale leverandører, men det er viktig for Venstre at lokale aktører og næringsdrivere også har mulighet til å være tjenesteleverandører, da må man ha krav som ikke ekskluderer disse.

Til slutt vil vi legge til at Venstre jobber hardt for at også gründere, enkeltmannsforetak og selvstendige næringsdrivende skal få samme sosiale rettigheter som andre arbeidstakere, som sykelønn, økt rett til omsorgspenger ved barns sykdom og økte muligheter for pensjonstilskudd.

Rettigheter i arbeidslivet må gjelde alle, også de som ikke faller inn under LOs paraply. Venstre mener LO bommer når de framstiller dagens utfordringer i arbeidslivet som et enkelt «ja» og «nei» spørsmål. Det bidrar kun til å gjøre frontene steilere, i stedet for at vi kan samarbeide om gode løsninger for et nytt, grønt arbeidsliv.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**