Ledigheten i oljå forsvinner ikke med lavere oljeskatt

Parissa Hamedan-Nejad

Sandnes Parissa

av Parissa Hamedan-Nejad, Publisert i Sandnes Posten 11 august 2015

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**

Populistiske politikere og diverse aktører i bransjen har vært flinke til å selge lavere petroleumsskatt som tiltak mot ledighet. Hadde det bare vært så enkelt. Petroleumsskatt er en skatt som betales kun av oljeselskaper. Oljeleverandørindustrier betaler ikke petroleumsskatt. De betaler selskapsskatt på lik linje med bedrifter i andre bransjer.

I en global verden er det langt fra selvfølge at nye funn på norsk sokkel vil gi flere arbeidsplasser i Norge. Det er heller ingen garanti for at leting etter nye felt vil gi flere drilling- eller byggeoppdrag hos etablerte aktører i Norge. Det er mange kriterier for valg av utbyggere. Det viktigste kriteriet er konkurranseevnen til kontraktørene. Det er her politikere kan bidra med gode rammebetingelser for leverandørindustrien. Derfor bør eventuelle skattelettelser på nåværende tidspunkt være tilrettelagt for kontraktørbransjen, som sliter i motbakke, framfor rike oljeselskap.

Særnorsk arbeidsledighet i oljebransjen. Aldri før har bransjen investert så mye på norsk sokkel, samtidig som bransjen har sagt opp flere tusen dyktige medarbeidere. Oppsigelsene så langt har i all hovedsak dreid seg om mangel på vedlikehold eller byggeoppdrag hos kontraktører i Norge samt utstrakt effektivisering i hele bransjen. Oppsigelsene på grunn av lav oljepris har bransjen fortsatt til gode å bli iverksatt. Lavere petroleumsskatt hindrer heller ikke utflagging av arbeid til eksotiske verdensdeler.

Tiden en trodde at flere funn og lavere skatt i petroleumssektor vil garantere full arbeidsordre hos leverandørindustrien i Norge er forbi og tilhører fossiltiden. Verden er blitt mer global enn de fleste lokalpolitikere vil ta inn over seg. I ei tid der Norge skal omstilles til å kunne stå på flere bein, burde politikerne heller sett nærmere på avskrivning og selskapsskatten for å styrke konkurranseevnen hos etablerte kontraktører og verkstedindustri i Norge enn å gi skattelettelser til oljeselskapene. Det er blant kontraktørene og i verkstedindustrien de fleste oppsigelsene har vært og mest sannsynlig vil fortsette å komme dersom oljeprisen holder seg på dagens nivå ei stund til.

Rogaland trenger leverandørindustrien mer enn skattelettelse for oljeselskaper. Det blir helt feil å fokusere kun på petroleumsskatt mens norske kontraktører møter enda tøffere tider og ei usikker fremtid i et globalt anbudsmarked. Ledigheten i oljå forsvinner ikke med lavere oljeskatt!

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**