Mangfold er godt representert i Sandnes Venstre

Parissa Hamedan-Nejad, Foto: Sandnes Venstre
- Av de fem øverste på valglista til Sandnes Venstre, har to innvandrerbakgrunn, sier Parissa Hamedan-Nejad.  Hun er selv blant de tre forhåndskumulerte kandidatene.
**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**

Mangfold og deltakelse

Samfunnsengasjement oppstår gjennom inkludering. Den beste måten å bli inkludert på, er å få muligheten og – ikke minst – retten til å jobbe fra dag én. I dag kan det ta opp til flere år før flyktninger og asylsøkere får lov til å bidra i vårt fellesskap. Dette kan være en av årsakene at politisk deltakelse er ikke prioritert.


Gaukene blir stadig mer mangfoldige når det gjelder etnisitet, kultur og religion. Over 18 % av befolkninga i Sandnes har innvandrerbakgrunn. Likevel er det få av de aktive Sandnes-politikerne som har innvandrerbakgrunn. Vi må drive en mer aktiv rekruttering, og bevisstgjøre våre nye landsmenn og -kvinner rundt hvilke måte de kan påvirke samfunnet de bor i.

NRK Rogaland har satt søkelyset på antall politikere med innvandrerbakgrunn på listene til fylkestingsvalget i en radio-sending tirsdag 25. august. Venstres Parissa Hamedan-Nejad, forhåndskumulert kandidat for Sandnes Venstre, og Rogaland SVs førstekandidat, Heidi Bjerga, var deltakere i morgensendinga.

Les saken hos NRK Rogaland

– Vi som politikere og samfunnsengasjerte representanter, bør bli flinkere til å skille mellom integreringspolitikk og inkluderingspolitikk for å gjenspeile mangfoldet i vår kommune gjennom deltakelse. Vi kan ikke fortsette å omtale barn og unge som har tilbrakt hele oppveksten sin i Sandnes som integrerte eller ikke, som om de er utlendinger som nettopp har bosatt seg i Sandnes. Vi må huske at integreringspolitikk gjelder personer som har innvandret, og det gjelder forutsetningene for at de skal kunne introduseres og inkluderes i det nye samfunnet og forsørge seg selv i størst mulig grad.

Inkluderingspolitikk reflekterer mangfoldet, og deltakelse har et langt bredere perspektiv enn norskopplæring og bosetting. Den omfatter i utgangspunktet alle i samfunnet, flertall som mindretall, nyankomne som mer etablerte innvandrere. Målet er å gi alle borgere, uavhengig av bakgrunn, religion eller opprinnelse, like muligheter til å gjøre selvstendige valg for hvordan de vil ordne livene sine. Det skal ikke utvikle seg store sosiale og økonomiske forskjeller som følger etniske skillelinjer, og målet er at forholdet mellom grupper og miljøer i befolkninga skal utvikle seg harmonisk og uten for store sosiale spenninger.

Først når vi har forstått forskjellen mellom inkluderings- og integreringspolitikk, kan vi legge til rette for økt deltakelse i politikken også blant fargerike gauker. Jeg er sikkert på at vi kommer til å klare dette veldig fint i Sandnes.

Parissa Hamedan-Nejad

Organisatorisk nestleder Rogaland Venstre og 3.-kandidat Sandnes Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**