Utdanning og frafall

Frafall i videregående opplæring er et tema som har fått mye omtale i riksdekkende medier. Frafallet har betydning for muligheten til videre studier og arbeidsmarkedstilknytning. Frafall er et betydelig samfunnsproblem både fordi det er kostbart for samfunnet og fordi det har konsekvenser for den som ikke fullfører utdanningen sin. Det er satt inn mange tiltak for å få ned frafallet uten at det har gitt synlige resultater på statistikken. Andelen elever som har fullført videregående opplæring har vært stabil med 70 og 74 prosent de siste 20 årene (Utdanningsspeilet). Det innebærer at mange som starter videregående opplæring faller fra eller ikke består.

Årsakene til frafall kan være mange, men det som kanskje har størst betydning er svake prestasjoner i grunnskolen og foreldrenes utdanningsnivå (SSB). I tillegg kommer andre sosiale og medisinske årsaker. Noen elever begynner på videregående kun fordi det er forventet av dem, og de kan ha lav motivasjon for skole. På yrkesfag er tilgangen til læreplasser en begrensning, bare 1 av 3 elever tilbys læreplass etter Vg2.

Når nasjonale tiltak ikke har fungert etter hensikten, må vi se på andre løsninger. Rauma Venstre vil satse på tidlig innsats og se på elevens helhetlige situasjon. Vi vil bla. jobbe for at
• barnehager og skoler skal ha tilstrekkelig og kvalifisert personale
• alle elever skal ha et tilrettelagt tilbud i sin opplæring
• alle barn og unge skal oppleve mestring og ha noe å strekke seg etter i sin opplæring
• alle elever har et lett tilgjengelig lavterskeltilbud gjennom god dekning av helsesøster på skolene og i sosiale medier
• oppfølgingen ved overgang mellom barnehage, skole og ulike skoleslag styrkes
• flere tilbys lærlingeplass etter fullført Vg2
• forebyggende arbeid og tverrfaglig samarbeid mellom kommunens tjenestetilbud settes inn på et tidlig tidspunkt der det er behov, både hos barnet og barnets foresatte.

Det viktigste er at hvert enkelt barn blir sett og tett fulgt opp av kvalifisert personal, både faglig og sosialt.

Vi har et godt utdanningstilbud i Rauma kommune, fra barnehage til videregående opplæring. Vi vil jobbe for at dette tilbudet utvikles i takt med samfunnet og blir enda bedre. For Venstre er det å sikre en trygg og god oppvekst for alle barn en av de viktigste oppgavene vi som fellesskap må løse.

Jeg har en oppfordring til hele Raumasamfunnet: Støtt barn i ditt nærmiljø, snakk positivt om skolen og ikke overfør din ”matteangst” eller andre dårlige erfaringer i skolen til barnet. Alle barn idag vil være viktige bidragsytere i fremtidens Rauma. Støtt dem i å fullføre sin utdanning og gi dem dermed en litt lettere start på voksenlivet.

Hilde Mjelva,
2. Kandidat
Rauma Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**