Kultur og reiseliv

Sigdal kan være stolt av sine kulturinstitusjoner.
Kunstnerhjemmene Lauvlia og Hagan, som er eid av Sigdal kommune v/Stiftelsen Kunstnerhjemmene i Sigdal, Stiftelsen Sigdal Museum – Folkemusikksenteret samt Eggedal Mølle trenger fortsatt oppfølging og støtte til bevaring og utvikling, for å leve opp til dagens krav om service og formidling.

SENTRUMSUTVIKLING – RASTEPLASSER – INFORMASJONSTAVLER
Det må settes fart på arbeidet med sentrumsutvikling i Prestfoss og i Eggedal. Målet må være å skape levende sentra, hindre handelslekkasje og stimulere til samarbeid og nyskaping. Gjennom målbevisst utvikling og markedsføring av våre kvaliteter skal vi sikre at hytteeiere og besøkende oppholder seg i Sigdal flest mulig dager i året! Det må tas initiativ overfor Statens Vegvesen for å få de til å ta større ansvar for rasteplasser og oppsetting av toaletter. Kommunen må sørge for oppdatering av informasjonstavler og bedre skilting.

TA VARE PÅ BYGDAS KULTURHISTORIE
Sigdal Museum er flaggskipet for bygdas kulturarv. Venstre har vært pådriver for ferdigstillelsen av Plassanebygningen samt restaureringen av Eikjebygningen, men de mange gamle bygninger trenger kontinuerlig ettersyn og vedlikehold. Venstre ønsker å (bidra til å) snu en negativ utvikling de siste årene, ved å være pådriver for at kommunen benytter sin rett og plikt til å kreve en stabil og faglig forsvarlig drift ved museet. Venstre ønsker også at det blir tatt initiativ til å videreføre Andreas Mørchs bygdebøker bind IV og V (bygdehistorie / bygdas utvikling.)

KULTURPRIS – KULTUR/IDRETTSSTIPEND- KULTURSKOLE
Venstre sto i spissen for å innføre en kommunal kulturpris og stipend for ungdom innen idrett og kultur. Vi vil utvide stipendordningen slik at flere ildsjeler og ungdommer kan få en stimulans fra kommunen. Kulturskolen bør utvides slik at flere elever kan få plass. Venstre støtter initiativ som måtte komme fra ungdom, f.eks. om rockeverksted.

TURSTIER OG SKILØYPER
I hele kommunen er det nå om lag 50 blåmerka turstier, og mange har stor glede av å benytte disse. De siste årene har det vært jobba målretta med rydding og merking av turstier, og den såkalte «hverdagsturen» har blitt viktig. Det er positivt for folkehelsa. Jf. turstien til Allemannsåsen i Nedre Sigdal. Bare i år har det snart vært 3000 passeringer der. Svært mange av turstiene er markedsført på www.UT.no. Slik får vi synliggjort naturen og friluftsmulighetene i kommunen vår for et stort publikum. Venstre ønsker å videreføre dette positive samarbeidet mellom idrettslag, grunneiere og kommunen. I tillegg vil vi fortsatt gi støtte til preparering av skiløyper i fjellet og støtte idrettslagas arbeid til preparering av skiløyper nede i bygda. Preparerte skiløyper vil være et viktig bidrag for trivsel og vil gi folk lyst til å bosette seg i bygda.

FRIVILLIG ORGANISASJONSARBEID – DUGNADSÅND
Frivillig barne- og ungdomsarbeid sparer kommunen for store utgifter til forebyggende arbeid. Venstre vil gi de mange som utfører gratisarbeid et viktig håndslag. I mange lag og foreninger legges det hvert år ned mange årsverk i frivillig innsats av foreldre og tillitsvalgte. Kommunal støtte til satsing på barne- og ungdomsarbeid må økes.

KOMMUNEN MÅ GI STØTTE VED SPILLEMIDDELSØKNADER
Idrettslag som søker spillemidler til utbygging av anlegg og får søknadene godkjent, skal være sikra at kommunen gir tilskudd.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**