Miljø – ressurs – landbruk

Miljø- og ressursarbeid er ingen særinteresse, men skal inngå i all kommunal planlegging.
Kommunen skal ha fokus på reduksjon av utslipp av klimagasser i arbeidet med kommuneplan, kommunedelplaner og reguleringsplaner, og kommunen skal ha tilsvarende fokus ved innkjøp av varer og tjenester, byggeprosjekter mv.

STØRRE LOKAL MYNDIGHET
Venstre vil fortsette arbeidet overfor sentrale myndigheter for å sikre at kommunene og grunneierne skal få større råderett i miljø- og ressurssaker. Selv om det er lokal forvaltning av Trillemarka, og det er lempa noe på vernebestemmelsene, er reglene altfor stivbeinte. I andre land sørger en for aktivt bruk av verneområder. I Norge er det motsatt. Venstre vil i perioden 2015-2019 være en støttespiller for private og næringsliv som søker om tillatelser til bruksendringer, byggeprosjekter og andre tiltak som må behandles politisk.

LANDBRUKET
Landbruket har fortsatt en sentral plass i bygdas næringsliv, men næringen er trua av for liten lønnsomhet og storsamfunnets lyst til å detaljstyre. Venstre vil støtte opp om utradisjonell drift og nye satsingsområder (f.eks. bygging av småkraftverk og foredling av mat). Det er viktig å opprettholde matvareproduksjon og å forvalte kulturlandskapet. Venstre vil redusere byråkratiet i landbruket og slå sammen landbrukskontorene i Midt-Buskerud. Den sterke landbrukskompetansen i Sigdal kommune bør kunne brukes i hele Midt-Buskerud.

RENOVASJON
Venstre vil arbeide for å gi fastboende med hytte i egen kommune redusert renovasjonsavgift.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**