Politisk regnskap 2011-2015

I 2012 ble det vedtatt å bygge ut Sigdalsheimen med lindrende enhet. Men kommunen hadde ikke økonomi til å dekke økte driftsutgifter (drift og renter) og avdrag på lån etter slike store investeringer.

UTSATTE AVDRAGSTID PÅ LÅN – VEDTOK EIENDOMSSKATT
I stedet for å gå kritisk gjennom kommunens drift, valgte flertallet å utsette avdrag på lån fra 20 til 40 år. Venstres alternativ var utbygging av Sigdalsheimen uten å utsette låneavdrag.
Eiendomsskatten kom på banen fordi det ikke var vilje til omprioriteringer. Sp, H og AP vedtok først eiendomsskatt for næringslivet. Noen måneder etterpå kom vedtaket om full eiendomsskatt for hus og hytter. Venstres budsjettgrep (se under) viser at dette var helt unødvendig.

GJENNOMGANG
Forslag fra Venstre om gjennomgang av økonomien ble nedstemt i 2011, 2012 og 2013. Men da rådmannen ville engasjere Agenda Kaupang til en analyse, ble det akseptert. Agenda Kaupang la fram rapport våren 2014 med en mulig gevinst på inntil 11 millioner kroner pr. år gjennom bedre og smartere organisering. Det ble vedtatt å gå tettere inn i drifta av helse og sosial. Hovedrapporten ble lagt i skuffen.

STORT OVERSKUDD I 2014 – BEST ØKONOMI I MIDTFYLKET!
Kommunen fikk et overskudd på vel 7 millioner kroner i 2014 (før avsetninger til fond). Dette skjedde fordi administrasjonen tok Agenda Kaupang på alvor. Det har blitt gjort en veldig god jobb innen helse og sosial. I 2014 var Sigdal best på økonomi i Midtfylket og nr. 64 av 428 kommuner i Norge. Verken Krødsherad, Modum eller Øvre Eiker har innført eiendomsskatt på hus og hytter, til tross for at de har langt dårligere økonomi enn Sigdal!

Så langt i 2015 går det enda bedre. Regnskapsrapport for helse og sosial viser at det brukes flere millioner kroner mindre enn budsjettert. Dette skjer uten at det går på bekostning av varme hender og verdig omsorg. Det gir enda større grunn til å la være å innføre eiendomsskatt, slik Venstre har vist gjennom alternativt budsjett.

Venstres alternative budsjettforslag uten eiendomsskatt: *Hovedpunkter i forslaget (redigert) er gjengitt med kommentarer for utvikling.
Endringer i budsjett 2015 og økonomiplan 2015-2018 for å unngå å innføre eiendomsskatt:
A) Beregna inntekt fra eiendomsskatt på 46 millioner kroner 2015 -2018 tas ut.
B) Utgifter på 2 mill. ved taksering/innføring av eiendomsskatt i 2015 tas ut. Kommentar: Kostnadene ser ut til å bli langt høgere.
C) Med henvisning til Agenda Kaupangs gjennomgang av helse – og sosial, reduseres utgiftene med 1,5 millioner kroner i 2015. Kommentar: Dette er allerede oppnådd!
D) Med henvisning til Agenda Kaupangs påpekning av at det ligger potensiale for reduksjon av driftsutgiftene med inntil 11 millioner kroner pr. år (hele kommunen) reduseres driftsutgiftene med 3,5 millioner kroner i 2016. Kommentar: Dette oppnås i 2015 uten at tjenestene blir svekka!

Venstres forslag ble nedstemt, men administrasjonens arbeid viser at våre forslag var realistiske. Vi prøver igjen og fremmer budsjettforslag uten eiendomsskatt til høsten.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**