Fjordbyen Steinkjer

Jevika sett fra Kalvøya, Foto: Hans B. Kulstad

«Langs med elvens munning,
ved den fagre fjord»…..

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**

Dette er de første strofene av Steinkjer-sangen. Tekstforfatter Olav Hougen peker alt i starten på to av de viktigste faktorene i veksten og utviklingen av Steinkjer – fjorden og elva. I de siste 50 årene har fjorden fått mindre å si for utviklingen økonomisk. Byen snudde ryggen til fjorden. Stengte seg ute fra fjorden.

Heldigvis har det vært enkelte forsøk på å åpne seg mot fjorden igjen. Bystranda, Jæktbyn, Promenaden fra Bogen til Guldbergaunet er noen eksempler. Men det kan gjøres mer, mye mer.

Fjorden og elva inviterer til aktivitet og rekreasjon. Steinkjer Venstre mener det er viktig å jobbe for at elva og fjorden holdes ren og at potensialet som ligger i områdene langs elva og fjorden utnyttes bedre enn i dag.

Store områder langs elva på begge sider, og langs fjorden i begge retninger, trenger en moderne, grønn byutvikling. Venstre vil utvikle varierte uteområder, promenader og boligbygging (der det er hensiktsmessig) for å skape aktivitet i disse områdene. Steinkjer må på nytt vende seg mot fjorden.

Det er viktig når en arbeider med denne utviklingen av de sentrumsnære sjøområdene, at man lager løsninger som sikrer allmenn tilgang til strandsonen. Dette kan gjøres med å lage promenader, badeanlegg osv. Kommunen må sikre at slike anlegg får en universell utforming som åpner opp strandsonen for alle. Dette er viktige grep også i et folkehelseperspektiv.

Men Steinkjer har også strandsoner som ikke er sentrumsnære. Her er det like viktig å sikre allmennhetens interesser. Steinkjer Venstre ønsker at kommunen skal ha en nulltoleranselinje på ulovlig bygging innenfor 100-metersbeltet. Steinkjer skal ikke ha en bygg først og få tilgivelse senere politikk på dette området.

Venstre i Steinkjer ønsker at Steinkjer kommune skal utarbeide en fjordbyplan for å sikre at utviklingen i strandsonen skjer planmessig og sikrer allmennhetens interesser.

Fjordbyplanen vil sikre at Steinkjer kommune oppfyller intensjonen rundt innstrammingen av plan- og bygningsloven om at utbygging i strandsonen må skje i henhold til planer og retningslinjer, ikke som enkeltvise dispensasjoner.

Steinkjer Venstre vil ha grønn byutvikling i fjordbyen Steinkjer.

Hans B. Kulstad
Leder og 2. kandidat for Venstre i Steinkjer

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**