Innlegg: Ingen skal møte en stengt dør

Portretter, Venstre LM 2015 Tor Arne Garnvik Foto: Jo Straube / Venstre, Foto: Jo Straube / Venstre

Innlegg på trykk i Trønderavisa 1. september 2015:

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**

HELSE Det er stor mangel på helsesøstre i norske skoler. Det bør være en viktig sak i kommunevalgkampen. Venstre lovet i 2013 at vi skulle få på plass 1000 nye helsesøstre i løpet av denne stortingsperioden.

Foreløpig har vi fått på plass penger i statsbudsjettene til 300 nye helsesøstre i 2014 og ytterligere 450 årsverk i skolehelsetjenesten 2015. Vi lover også å få på plass midler til ytterligere 250 helsesøstre i 2016. Det betyr at vi er i rute med å innfri valgløftet vårt, men vi trenger at kommunepolitikerne er med på løftet.

Venstre prioriterer skolehelsetjenesten i kommunestyrer over hele landet. Det er med god grunn, fordi en helsesøster som har tid til å prate ordentlig med elever som trenger det, når de trenger det, er med på å forebygge alvorlige problemer senere i livet. Å styrke skolehelsetjenesten er derfor både en investering i de elevene som får nyte godt av et lavterskeltilbud av høy kvalitet, og en investering som vil slå positivt ut i kommunebudsjettene på sikt.

Barns bakgrunn skal ikke avgjøre fremtiden deres. Alle skal ha like sjanser for å lykkes, og forebygging og tidlig innsats er en forutsetning for å få det til. Vi vet at mange barn sliter psykisk, og at det er for lange ventelister der disse kan få hjelpen de trenger. Den første oppgaven må være å finne de barna som har behov for ekstra oppfølging, deretter må vi sikre rask og tverrfaglig hjelp.

Flere tar til orde for å øremerke midler til skolehelsetjenesten i overføringene til kommunene. Det er forståelig, men likevel ikke en løsning Venstre går inn for. Kommunene har ansvaret for mange svært viktige oppgaver. Skole og barnehager, eldreomsorg og sosialhjelp, parkdrift og arealplanlegging er bare noen få eksempler. Om Stortinget hadde begynt å øremerke midler til ett godt formål, er det ingen grunn til at man ikke skulle øremerket til alle gode formål. For Venstre er lokaldemokratiet for viktig til å begi oss ut på denne veien.

Det vi derimot vil gjøre, er å fortsette satsingen på skolehelsetjenesten, både på Stortinget og i kommunene, slik at ingen elever skal møte en stengt dør når de har behov for noen å prate med.

Tor Arne Garnvik

Ordførerkandidat, Steinkjer Venstre

Fylkesleder, Nord-Trøndelag Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**