Sundet er en perle som bør pusses!

De siste dagene har det vært flere utspill om hva som kan gjøres i Sundet. I dette innlegget kommenterer kommunestyrerepresentant og 1.kandidat Knut Bakkehaug disse utspillene, og utdyper hva Venstre ønsker å gjøre.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**

For Venstre har satsing på Sundet vært en kampsak i hele valgperioden. Vi har tatt opp saker som servicesenter på Skjoldnestangen, park på Sundtoppen, og fokus på bolig- og næringsetablering i Sundet. Nå sier alle det samme.

Det er flott at alle partier nå vil satse på Sundet. Ingen skal være mer fornøyde med det enn oss i Venstre. Noen må gå foran, før resten kommer løpende. Nå er det blitt et skikkelig kappløp om hvem som kan være mest for Sundet. Flott! La oss se om ord kan omsettes i handling.

Sundet har en lang og spesiell historie. Den handler om Vorma, om kommunikasjon. Først kom fergemannen som fraktet folk over med båt, så kom det bru, og så Norges første jernbane. Alt har satt sitt preg på Sundet. Sundet er sentrum i Eidsvoll. Venstre vil at Sundet skal bli noe mer enn et sted folk reiser forbi med bil og tog.

Park på Sundtoppen
Sundtoppen er en sentral del av denne historien. Man kan riste på hodet over «arkitekturen» eller mangelen på sådan som preger bebyggelsen i Sundet. Men på sørsiden av Sundtoppen ser man historien i de gamle bygningene. Kan du tenke deg Sundet uten Sundtoppen? Det kan ikke Venstre. Derfor ønsker vi å gjøre Sundtoppen til park, tilgjengelig for alle, inkludert funksjonshemmede. Det er viktig å være ærlig i politikken, og derfor skal vi påpeke at SV hadde dette som kampsak før Venstre kom tilbake i kommunestyret i 2007.

La barneskolen bli boliger
Før valget i 2011 foreslo Venstre å bygge ny skole til erstatning for Vilberg barneskole. Til tross for skolestrukturutvalg og utredninger er det ikke engang blitt igangsatt noe bygging. Riktig nok har et flertall valgt sted; Tynsåkjordet. Bygge ned dyrket mark. Det er godt mulig at fylkesmannen vil si nei til tomtevalget.

Venstre mener at så fort en ny skole er bygget, skal tomten der dagens skole ligger frigjøres til boliger. Det vil styrke Sundet. Sundet trenger flere folk som har dette som sitt nærmeste sted både for å handle og for kulturelle opplevelser. Kino, konserter, foredrag, eller noe så trivelig som cafébesøk. Derfor er det viktig å legge til rette for boliger.

Bjørn Dæhlie setter i gang med boliger
Kommunestyret har gitt ja på søknader om å regulere tomter til boliger. Men de folkevalgte kan ikke tvinge tomteeierne til å bygge. Nå har Bjørn Dæhlie planer om å bygge boliger på sjøsiden av Sundtoppen. Det er bra. Vi tror at de utbyggerne som har sittet på gjerdet vil hoppe ned og sette i gang når en så driftig forretningsutvikler som Bjørn Dæhlie har kommet på banen. Også på branntomten på østsiden av Sundtoppen og i svingen vis a vis Rubisplassen har de folkevalgte sagt ja til boliger. Det er bare et tidsspørsmål før Sundet får flere fastboende. Men de eksisterende planene er naturligvis ikke nok. Hva med å lage en eller to nye etasjer over Saga II-senteret, med leiligheter? Kanskje bygningen ikke er laget for det, men kanskje er det mulig på litt lengre sikt.

Servicesenter på Skjoldnestangen
Venstre har foreslått å bygge et servicesenter for småbåter og bobiler på Skjoldnestangen. Vorma har mye båttrafikk av fritidsbåter, spesielt om sommeren. Det ville vært flott hvis flere tok turen ned fra Mjøsa og til Sundet. Sundet er som en sørlandsperle midt på Østlandet. Flere besøkende betyr økte muligheter for handelsstanden i Sundet. FrP sier i debatter på nettet at de hadde oppe dette
forslaget på 1990-tallet. Det er naturligvis mulig. Selv om FrP har stemt mot vårt forslag om dette ved hver budsjettbehandling i denne perioden, gleder vi i Venstre oss over at FrP nå har programfestet dette standpunktet. Kanskje blir det virkelighet i løpet av neste periode?

Bedre togforbindelser?
Det går toglinjer fra sør til nord i kommunen, men folk på Dal og på Minnesund, Langset og Feiring kan ikke komme til Sundet med tog. Skal det bli mulig må NSB gjenåpne strekningen Dal – Eidsvoll for persontrafikk, og togstasjon på Minnesund/Langset må gjenåpnes. Dette er ikke noe kommunestyret kan bestemme, men et enstemmig kommunestyre bør gi ordføreren en viss tyngde i forhandlinger med NSB og Jernbaneverket – og kanskje kan partiene koble inn Akershus’ folkevalgte på Stortinget og samferdselsministeren?

Bruk buss og tog – bo nær stasjonen!
Fylkes- og rikspolitikerne vil at vi skal bruke kollektivtrafikk fremfor privatbil. Og verne dyrket mark. Derfor skal folk også bo der tog og busser går. Området rundt Eidsvoll stasjon (inkludert Sundet) er valgt som et av to slike knutepunkter i Eidsvoll. Hvis folk slår seg ned ved Eidsvoll stasjon, på begge sider av Vorma, kan man gå eller sykle til toget. Da bør det bygges eget sykkelhus ved stasjonen. Slike finnes andre steder, f.eks i Asker.

Kulturtilbudet trekker folk
At støtten til kulturtilbud i Sundet ble kuttet i 2013 og Panorama kino ble lagt ned i 2014 var unødvendig, og skadelig for nærmiljøet. I et fullverdig liv finnes det mer enn jobb, mat og søvn. Hva man definerer som kultur er forskjellig, men kulturopplevelser er viktig for mennesker. At Sundet har et levende kulturliv er viktig både for de som bor både der og i resten av kommunen, og for de næringsdrivende. Derfor er det viktig at kommunen legger til rette for kulturaktiviteter i Sundet. Det er investert mye penger i en scene i Vorma, men plassen foran scenen brukes til parkering av biler.

De små og spesielle butikkene
Sundet er kanskje ikke stedet for store, bilbaserte kjøpesentre. Det er de små og spesielle butikkene og caféene som gir Sundet særpreg og sjel. Skal de overleve må de ha kunder og tjene penger. Flere folk i Sundet, enten det er beboere, båtfolk om sommeren eller publikum på kulturaktivitetene spiller ingen rolle. Vi som bor i Eidsvoll må gjøre aktivt valg om å bruke Sundet. De næringsdrivende må også kjenne sin besøkelsestid. Å stenge kl. 1814 er deres valg, men det oppmuntrer ikke folk til å velge Sundet når andre steder har like godt eller bedre tilbud – og lengre åpningstider.

Sundet – en perle som må pusses!
Det er fint at noen planter blomster i Sundet, men det må også lukes. Så slipper man det preget av forfall som Sundet har i dag. Fotgjengerfeltene trenger maling. Gårdeierne og de som driver butikker bør se på sine omgivelser med et kritisk blikk og vurdere om noe bør gjøres.

Sundet er som en sørlandsperle midt på Østlandet. Perlen Sundet er må pusses så det skinner i all sin prakt. Sundet skal være mer enn historie tiden har løpt fra. Sundet er kommunens sentrum, der det skal være liv og røre. Et levende sentrum og lokalsamfunn!

Se også våre fotoalbum Vakre Sundet! og Noe må gjøres i Sundet

Denne artikkelen er også publisert på Lesernes EUB 06.09 2015.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**