Ordføreren sier nei til folkeavstemming om eiendomsskatt

Foto: Torbjørn Tandberg

Over 500 innbyggere med stemmerett i Sigdal, ber kommunen om å gjennomføre folkeavstemming om eiendomsskatt. Dette tilsvarer ca. 27 prosent av det antallet innbyggere som stemte ved valget i 2011.

Venstre varslet kommunestyret allerede i juni om at det var kommet inn nok underskrifter. 334 underskrifter ble levert ordføreren 27. august, 14 dager før kommunestyrets møte torsdag. Venstre har nå fått inn over 500 underskrifter, langt over det antallet som kreves.

Men ordfører Kari Ask avviser å sette sak om folkeavstemming på sakskartet til kommunestyrets møte og bryter dermed kommunestyrets tidligere prinsippvedtak, sitat:

Kommunestyret plikter å ta stilling til forslag om rådgivende folkeavstemming når minst fem (5) prosent av de stemmeberettigede krever det.

– Jeg har nesten ikke ord for å beskrive den maktarrogansen ordfører Kari Ask utøver. Hun bryter også kommunelovens § 39b ved å la være å gi kommunestyret sjansen til å ta stilling til spørsmålet, sier Venstres ordførerkandidat i Sigdal Runolv Stegane.

Han mener dette til fulle viser noe av det han i årevis har slitt med i Sigdal: Når det blir hard debatt om en sak og ledelsen blir presset, kommer maktarroganse og ukulturen fram.

– Ordføreren vet at hun har politikerne i SP, H og AP i ryggen og kan derfor bryte vedtak i kommunestyret og kommuneloven til applaus. Kari Ask utviser et usedvanlig dårlig demokratisk sinnelag og skjønn når hun ikke en gang vil vil vurdere om det skal åpnes for folkeavstemming, sier Stegane.

Stegane er klar på at Venstre vil fortsette sin kamp for at innbyggerne skal få mulighet til folkeavstemming. Han setter sin lit til at et nytt kommunestyre med nye folk og ny ordfører vil forstå at det ordfører Kari Ask nå gjør er et grovt overtramp.

Les også oppslag i Bygdeposten 8. september 2015 (foreløpig kun i papirutgave).

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**