Ungdommens hus

Brita Kleven Thorsvik, Foto: Ole Alexander Kirknes

I TA den 5. nov. etterlyser Ap-ledelsen entusiasme fra mindretallspartiene for at Ap, H og KrF nå har sikret kjøp og restaurering av et bygg som skal inneholde bl.a. Ungdommens hus. Prislappen er 20 mill. samt at ungdomstilbudet i Kinokjelleren blir nedlagt.

Alle var tilsynelatende enige i at kommuneøkonomien er «krevende» (det nye politikerordet for en svært anstrengt økonomi) da dette ble diskutert i siste kommunestyremøte, i saken før Ungdommens hus. Alle sa også før valget at vi måtte forvente at det var behov for upopulære tiltak for å drifte kommunen i balanse og for å få rom for avsetninger til uforutsette utgifter.

For tredje år på rad bruker vi mer penger til drift enn det vi har i inntekter. I 2015 ligger det an til et underskudd på 9 millioner og budsjettet for 2016 vil derfor måtte ha i seg drastiske nedskjæringer for å få økonomien på rett kjøl.

Det blir da feil, noen få dager før budsjettet blir lagt fram, å bevilge 20 mill. for å få på plass et Ungdommens hus som vi kanskje ikke har råd til å drive, og langt ifra gi et forventa, utvidet tilbud til ungdommene, i forhold til det vi har i Kinokjelleren i dag. Det vises også ved at tilbudet i Kinokjelleren legges ned så fort som mulig for å få midler til å starte opp et tilbud til høsten. Hva da med drifta framover? Hvor skal de driftsmidlene tas fra?

Lokalene til Langnes og Bakkan ligger i sentrum og gir muligheter for ulike tilbud som kommunen har ansvaret for. Det var derfor enighet om å bevilge penger til kjøp, men mindretallet ønsket bedre tid til å vurdere hva huset skulle inneholde før oppussing blir iverksatt. I påvente av en slik avklaring mente vi at Voksenopplæringa for fremmedspråklige fortsatt kunne bruke deler av lokalene som tilleggsareal til Møllergata, men uten at vi brukte 15 mill. til oppussing nå. Det ble også pekt på en rekke tomme lokaler som kommunen har og på aktiviteter som trenger nye lokaler. Behovet for å se på totaliteten mente vi derfor var absolutt til stede.

I kommunestyret ble det en timelang debatt hvor alle parti, unntatt Høyre, tok ordet og klarla sitt syn på nedlegging av ungdomstilbudet i Kinokjelleren, etablering av Ungdommens hus og kommuneøkonomi.

Ut ifra den situasjonen kommunen er i, med røde tall tre år på rad, hadde vi forventet at hele kommunestyret ville se saken om Ungdommens hus i lys av dagens økonomi og ikke situasjonen da forslaget kom opp for noen år siden, og støttet forslaget fra Venstre om å bruke mer tid på hva nyinnkjøpt hus skulle brukes til. Det bør være lett å skjønne at bekymringene for tjenestetilbudet i kommunen de første årene er større, enn entusiasmen for et nytt Ungdommens hus.

Verdal. 3. okt. 2015

Brita Kleven Thorsvik, Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**