Fortsatt akuttberedskap

Kjenseth, Mikalsen og Johansen, Foto: Privat
Kjenseth, Mikalsen og Johansen
Kjenseth, Mikalsen og Johansen

For kort tid siden la helseminister Høie fram regjeringas helse- og sykehusplan. Blant forslagene finner vi det å samle akuttberedskapen på færre, større sykehus. De positive sidene ved et slikt grep er lett å se – om man lever med korte avstander mellom folk og institusjoner og med jevnt godt vær. Slik lever vi ikke i Nordland. Sykehusene i Narvik og Lofoten er blant de 4-5 sykehusene i landet som nå er «rødlistetrua». Det er grunn til å gjenta Venstres holdning når det gjelder lokalsykehus.

Venstre mener vi må ta hensyn til to høyst ulike forhold når vi diskuterer sykehusstruktur: kort tid og avstand til behandling ved akutte skadetilfeller og samtidig høy kvalitet på behandlinga ved planlagte operasjoner. Endringer i befolkningssammensetning og sykdomsspekter påvirker etterspørselen etter helse- og omsorgstjenester og krever endringsvilje og fleksibilitet. Få strukturer består i all tid, endringer skjer, og vil være nødvendig. For redelighet og forutsigbarhet mener Venstre det er viktig å definere hva et lokalsykehus skal være. Venstre vil ha økt spesialisering av sykehusene. Vi mener lokalsykehusene må kunne avlaste universitetssykehusene ved at enkelte spesialiserte oppgaver legges ut til ulike lokalsykehus. Det er også store kvalitative gevinster å hente på å samordne flere spesialiserte tilbud med våre naboland.

Venstres helsepolitiske talsperson og medlem av Stortingets helse- og omsorgskomite, Ketil Kjenseth, sier at «Den akuttmedisinske kjeden lokalt er livsviktig. Det mest akutte i norsk helsesektor er hvordan vi skal organisere akuttmedisin og psykiatri.» Før vi eventuelt rører det akuttkirurgiske tilbudet ved de «rødlistetrua» sykehusene, må vi ta debatten om norsk helsevesen fortsatt skal styres etter foretaksmodellen. Videre er det avgjørende å diskutere hvordan vi skal organisere akuttmedisin og de prehospitale tjenestene som legevakt og ambulansetjenesten. Vi tror debatten i Stortinget vil føre til endringer i Høies sykehusplan fordi man må se nærmere på lokale forhold når det gjelder akuttberedskapen; konkret snakker vi om værforhold og avstander.

Anja Johansen, leder i Nordland Venstre
Arne Ivar Mikalsen, fylkestingspolitiker for Nordland Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**