Venstre farget det nye Finansstyret grønt

Venstre vil gjøre det enklere å ta grønne valg. Gruppeleder Tove Hofstad oppfordrer liunger til å komme med innspill til gode klimatiltak og bidra til det grønne skiftet., Illustrasjon: Samfunnslaboratoriet

Nei til kull! Sats på fornybar! Begrens investeringer i fossile energikilder? Stavangers nye kommunalstyre for Finans avholdt ikveld sitt andre møte etter konstitueringen, i det som skulle vise seg å bli et riktig så grønt møte. Venstre fikk støtte for en rekke viktige miljøforslag.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**

De pågående internasjonale klimaforhandlingene i Paris var bakteppet, da det nye kommunalstyret for Finans idag behandlet viktige prinsipielle saker for den økonomiske forvaltningen i Stavanger.

Kommunalstyret for Finans
Kommunalstyret for Finans, 7.desember 2015, Rådhuset i Stavanger

To av sakene handlet om nytt finansreglement og etablering av ny pensjonskasse. Saker som kan fremstå som “noe for de mest interesserte”, men hvor det ligger mye politikk under overflaten. Venstres representant, Jan Erik Søndeland, fremmet en rekke forslag som alle hadde som overordnet målsetning at Stavanger skal bli en foregangskommune innenfor grønn bærekraftig finansforvaltning.

Hva betyr egentlig det? Kort og greit at Stavanger skal kunne benytte sine finansielle muskler til å påvirke markedet litt mer i en miljøvennlig retning.

Venstre-forslagene (som kan leses i sin helhet nederst i artikkelen) satte scenen slik at store deler av møtet ble en klimadebatt om hvordan Stavanger kan ta ansvar gjennom økonomisk forvaltning. På tross av forskjeller mellom partienes primære standpunkter, var det bred enighet om nødvendigheten av å innhente mer kunnskap om alternative virkemidler for en mer bærekraftig og miljøvennlig investeringsstrategi.

I tillegg til klimasakene tok Søndeland (V) opp et annen viktig sak for Venstre: Behovet for digital effektivisering i kommunen og de økonomiske gevinstene man kan oppnå gjennom dette.

Jan Erik Søndeland i klimadebatt
Jan Erik Søndeland (V) under kveldens klimadebatt

Hele møtet kan kort oppsummeres på 1-2-3 :

  1. Grønn finansforvaltning: Etter initiativ fra Venstre fikk ble det gjort et enstemmig vedtak om at Stavanger skal være foregangsby på grønn finansforvaltning og det ble bestilt en faglig vurdering på hvordan det eksempelvis kan innføres makstak på fossile investeringer, forbud mot kull og minimumsandel i grønne renteobligasjoner, uten å gå på bekostning av kommunens krav til risiko og avkastning.
  2. Grønne føringer i ny pensjonskasse: Venstre fremmet oversendelsesforslag slik at rådmannen nå vil vurdere hvordan vi kan realisere forbud mot kull og sette av en viss andel av investeringene til fornybar-teknologi.
  3. Digital effektivisering: Venstre stilte skriftlig spørsmål til rådmannen om det økonomiske potensialet for digital effektivisering og fikk vedtatt at det skal fremlegges egen sak til finansstyret for å gi status. Her kan det ligge mange nye spennende muligheter for inntjening, som Venstre vil følge opp fremover.

 

Venstre-forslagene fra møtet:

Sak 4/16 – Årshjul

Forslag fra Venstre :

Rådmannen legger frem sak til kommunalstyret for Finans som gir status på dagens digitaliseringsarbeid som pågår i kommunen, inkluderte tidslinjer og estimerte økonomiske effektiviseringsgevinster per område/tiltak/prosjekt.

=> Behandling: Enstemmig vedtatt

 

Sak 5/16 – Endring av eksisterende finansreglement

Forslag fra Jan Erik Søndeland (V) på vegne av flertallspartiene + MDG, AP, FMB

Eid i Sogn og Fjordane er en nasjonal foregangskommune hva gjelder grønn bærekraftig finansforvaltning. I kommunestyremøte 29. januar 2015 vedtok de følgende:

  • Eid kommune skal ikkje ha midlar plassert i kullselskap. Definisjonen av slike selskap og ekskludering blir tilsvarande som KLP sine vedtak på dette.
  • Eid kommune skal ha minimalt av midlar plassert mot selskap som direkte driv utvinning og produksjon av andre fossile brensel enn kull. Dette skal uansett ikkje overstige 7% av kommunen sin totale forvaltningsportefølje.
  • Minimum 10% av porteføljen som er plassert mot rentemarknaden (obligasjonar), skal innan utgangen av 2015 vere plassert i grøne obligasjonar.
  • Krava i punkta ovanfor gjeld i tillegg til eksisterande reglement for kommunens finansforvaltning.
  • Administrasjonen skal ved årsrapportering for finansforvaltninga for 2015 legge fram sak med vurderingar om korleis dei nye krava til grøn forvaltning har påvirka risiko og avkastning i porteføljen, og om krava kan utvidast til å omfatte meir grøn forvaltning.

Kommunalstyret for Finans ønsker at også Stavanger skal være en foregangskommune innenfor grønn finansforvaltning. Rådmannen bes for hver av punktene fra kommunestyrevedtaket i Eid gi en vurdering på om disse også kan innføres i Stavangers finansforvaltning, uten at det svekker dagens krav til avkastning og risiko.

Sak fremlegges kommunalstyret for Finans.

=> Behandling: Enstemmig vedtatt

 

Sak 6/16 – Utredning ny pensjonskasse for Stavanger kommune

Oversendelsesforslag #1 fra Venstre:

Kommunalstyret for Finans ønsker at:

  • En andel av pensjonskassens investeringer gjøres i selskaper innenfor fornybar energi.
  • Pensjonskassens investeringer ikke gjøres i selskaper med virksomhet innenfor kullenergi.
  • Pensjonskassens investeringer etterlever FNs Global Impact og gjøres i tråd med Statens Pensjonsfond Utlands retningslinjer for utelukkelse av selskaper.

Rådmannen utreder hvordan dette kan realiseres i forvaltningen av pensjonskassen.

=> Behandling: Oversendt rådmannen

Oversendelsesforslag #2 fra Venstre:

Rådmannen bes i videre utredningsarbeid beskrive mulige fordeler og ulemper med en egen pensjonskasse, dersom offentlig pensjonsordning i fremtiden vil konverteres fra ytelsesbasert til innskuddsbasert, eventuelt hybrid-ordninger.

=> Behandling: Oversendt rådmannen

 

Sak 9/16 – Spørsmål fra Jan Erik Søndeland (V) om digital effektivisering

Skriftlig spørsmål fra Venstre:

Effektivisering i det 21. århundre realiseres veldig ofte gjennom digitalisering. Norge er et høykostland og Stavanger er en teknologiby. Ikke minst jobber vi med å etablere oss som smartby. Venstre mener det er en selvfølge at kommunen må drive aktiv søken etter digitale løft som direkte kan heve nivået på det enkele tjenestetilbud og/eller gi økonomisk effektiviseringsgevinster. Merk her, at digital effektivisering er et positivt ladet begrep! Det handler om automatisering og forenkling slik at innbyggerne våre får kjappere service av kommunen og slik at kommunens ansatte kan bruke mindre tid på gjentakende (og kanskje kjedelige) rutineoppgaver, og mer tid på kreative og verdiøkende oppgaver. Med dette som bakgrunn for spørsmålet:

Har rådmannen foretatt beregninger eller kvantitative analyser av mulige økonomiske innsparinger kommunen kan få til gjennom digital effektivisering?

  • Hvis ja, foreligger det noen rapport på dette som kan presenteres kommunalstyret, evt også legges ut på kommunens nettsider?
  • Hvis nei, kan rådmannen gi en vurdering på hva som skal til av tids- og ressursbruk for å få gjennomført et slik arbeid?

=> Behandling: Oversendt rådmannen, som vil besvare i neste møte.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**