Grønn skattekommisjon tenker riktig, men forslagene er ikke tilstrekkelige til å nå klimamålene

Terje Breivik
Foto: Jo Straube

– Forslagene fra Grønn skattekommisjon går i riktig retning, men Stortinget må gå lenger enn utvalget i å øke prisen på utslipp for å nå klimamålene vi har satt oss, sier Venstres finanspolitiske talsmann Terje Breivik. Han peker på at forslagene utvalget foreslår vil redusere utslippene med 1-2 millioner tonn CO2, langt unna de målsettingene Stortinget har satt seg.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**

I dag la utvalget Grønn skattekommisjon frem sin rapport (NOU 2015:15) med forslag til endringer i skattesystemet for å redusere klimautslipp. Utvalget foreslår blant annet en flat Co2-avgift og en ny avgift på naturinngrep.

Utvalget mener skatteskiftet bør være provenynøytralt, altså at økte avgifter «veksles inn» i redusert inntektsskatt for bedrifter og personer. Samlet proveny anslås til 25‐30 milliarder kroner, som er dobbelt så mye som det er behov for, for å redusere selskapsskatten fra 27 til 22 pst. Breivik understreker at det i budsjettavtalen er enighet om at avgifts- og skatteomleggingen skal være av en størrelse som forsterker klimaforliket og gir betydelige reduksjoner i klimautslippene.

Uttalelse: Venstre vil sette pris på klimaet

Flere gode forslag

– Overordnet vil jeg si at Grønn skattekommisjon tenker mye likt som Venstre om grønne skatter og avgifter. En god del av forslagene som fremmes, finner man også igjen i Venstres alternative statsbudsjett. Et grønt skatteskifte, hvor man senker skatten på arbeid og øker avgiftene på miljøskadelige produkter og adferd, har vært sentralt i Venstres økonomiske politikk over lengre tid. Men det virker ikke som om utvalget har tatt utgangspunkt i Norges vedtatte klimamål, og forslagene de fremmer er ikke tilstrekkelige for å nå disse målene, sier Breivik. Han understreker at miljøavgiftene må være høye nok til at folk endrer adferd for å få den nødvendige effekten.

En avgift på miljøinngrep er en god idé, men det kan ikke være slik at et hvilket som helst naturinngrep er greit bare man betaler for det, sier Terje Breivik
– En avgift på miljøinngrep er en god idé, men det kan ikke være slik at et hvilket som helst naturinngrep er greit bare man betaler for det, sier Terje Breivik

– En flat Co2-avgift på det høyeste avgiftsnivået er i tråd med Venstres forslag til statsbudsjett, og vil være et godt grep for å få utslippene ned. Forhåpentlig vil denne rapporten være utslagsgivende for at vi kan få på plass en slik avgift i Norge, slik Venstre har jobbet for i mange år, sier Breivik, som ser for seg at avgiften må være på minst 500 kr. pr. tonn, ikke 420 kr. som kommisjonen foreslår.

Problematiske elementer

Breivik mener også det er problemer knyttet til en del av enkeltforslagene i utvalgsrapporten.

Det viktigste er å gjøre det mer lønnsomt for folk å ta miljøvennlige valg, slik at vi når klimamålene

Terje Breivik

– Det kan være hensiktsmessig å fjerne en god del av de unntakene som finnes i skatte- og avgiftssystemet i dag, men det er viktig å huske at det også er gode miljøgrunner for flere av disse. Venstre kommer for eksempel ikke til å gå inn for å fjerne elbilfordeler og gjeninnføre avgift på biodrivstoff, men en rekke av de andre forslagene kan vi godt være med på å diskutere, sier Breivik.

Venstre vil gjøre det lett å velge miljøvennlig

– En avgift på miljøinngrep er også en god idé, men det kan ikke være slik at et hvilket som helst naturinngrep er greit bare man betaler for det. Det er en god del naturinngrep som vil være uakseptable uansett pris, sier Breivik. Han ser frem til en grundig prosess før et grønt skatteskifte skal vedtas av Stortinget.

– De fire borgerlige partiene er enige om å sette ned en arbeidsgruppe, hvor også statsministeren skal delta, som skal legge premissene for regjeringens videre arbeid med skattesystemet. Her vil Venstre delta konstruktivt for å sørge for at resultatet blir best mulig. Det viktigste er å gjøre det mer lønnsomt for folk å ta miljøvennlige valg, slik at vi når klimamålene og unngår å sende klimaregningen til kommende generasjoner, avslutter Breivik.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**