Integrering og bruk av flyktninger som ressurser

Restad support group

Torsdag 3. desember ble det arrangert et møte av Gamle Oslo Venstre om integrering både i mottak og ved bosetting. Fokuset var blant annet på hvordan vi kan bruke flyktninger som ressurser.

Adnan Abdul Ghani fra Restad Support Group i Sverige, Anders Lerdal Sørlien, Redd Barna og Henrik C. Cenar, Underdirektør i IMDI var blant gjestene som presenterte sine hovedsyn i diskusjonen.

Innledningsvis snakket Adnan Abdul Ghani om hvordan han startet sin støttegruppe i Sverige og hva som skulle til for å det til å fungere. Han la vekt på at flyktningene som hadde ankommet Sverige hadde mye kompetanse. Flere av dem er leger, ingeniører , lærere og snekkere. Dermed har de mye å bidra med i samfunnet, og kan bli brukt som ressurser. Det viktigste er å tilrettelegge aktiviteter som kan få flyktningene til å ivareta den kompetansen de har.

Adnan la vekt på at flyktningene må integreres fra første dagen de ankommer. Det er viktig at de blir godt mottatt slik at de føler seg verdifulle og får et godt førsteinntrykk av landet. Uavhengig av om de får oppholdstillatelse eller ikke bør de brukes som ressurser mens de er her. De som ikke får oppholdstillatelse har da kompetanse de kan ta med tilbake til landet de kommer fra, mens de som får oppholdstillatelse kan benytte kunnskapen og kompetansen sin videre når de skal bosette seg. I Sverige har de som får oppholdstillatelse selv ansvar for å bosette seg i den kommunen de ønsker.

Anders Lerfal Sørlien fra Redd Barna opplyste om arbeidet deres for enslige mindreårige asylsøkere og hvordan de ivaretar dem. Han vektla at det er stor forskjell i den oppfølgingen som møter enslige mindreårige asylsøkere under 15 år og de over. Det brukes betydelig mindre penger for de over 15 år, enn for de under. I tillegg er oppfølgingen mye dårligere. Videre snakket han om mangelen på boliger og hvordan den lange ventetiden påvirker de unges hverdag.

IMDI presenterte tall som viser hvordan bydelene oppnår ulike resultat i integrasjonsprogrammet. Videre snakket de om integreringssituasjonen og hvordan bosettingen av flyktninger skjer i Norge.

Vi ønsker å takke både innledere og publikum for et engasjerende møte.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**