Bystyremøtet 15.12.15: Styrking av jordmortjenesten

Her kan du lese innlegget Kjell Haavard Thrane Høie i dag hadde om jordmortjenesten i Sandnes:

Venstre ber om at jordmortjenesten blir styrka med flere (hele) stillinger.
Nå har vi blant de dårligst utbygde jordmortjenestene i Rogaland.

Jordmortjenesten - tallmateriale

Dersom vi regner ut antall fødsler per jordmorstilling, ser vi at Sandnes ligger på nærmere 400, mens Stavanger ligger på snaut 300. Sola ligger 180 og Klepp ligger på 123.

Time og Hå ligger mellom Klepp og Sola. De øker stillingsbrøkene.

Det er et lovpålagt ansvar for oss å tilby fødsels- og barselsomsorgstjenester og for å gi et helhetlig tilbud om svangerskapsomsorg. Regjeringa signaliserer at de ønsker nye retningslinjer for barselomsorg.
Allerede før dette mangler vi to hele stillinger – bare omlag 50% av gravide får komme til jordmor i Sandnes.

Jordmødrene går tidligere inn enn helsesøstre og leger, og til tidligere man kommer i gang, til større er effekten. Kanskje spesielt i risikogrupper (psykiatri, rus og fremmedkulturelle).
Ingen vordende mødre ønsker å skade barnet, ei heller de i risikogrupper. Svangerskap er derfor en unik mulighet for vekst og endring.
Jordmødrene står her i front og gjør de viktigste forebyggende funksjonene.

Ny forskning fastslår at den tidlige og gode omsorgen faktisk setter spor i genmaterialet! Altså påvirker det ikke bare hvordan mor har det under svangerskapet – det påvirker jo kommende generasjoner!
I tillegg viser forskning at mors fysiske og psykiske helse – samt forhold i oppvekstmiljøet – påvirker det tidlige utviklingsforløpet.

Det viser seg at måten barn møtes i svangerskap og spedbarnsperioden, påvirker hjernens fungering.
Tilknytning til barnet starter tidlig i svangerskapet og det er viktig å fange opp de sårbare kvinnene som strever med denne tilknytninga og opplever at omstillingsprosessen er vanskelig. De mest sårbare kvinnene har gjerne hatt ei utrygg tilknytning selv. Mange vokser opp med ulik form for omsorgssvikt.
Gjennom sine tidlige samtaler med gravide, kan jordmødre avdekke dette, i tillegg til å avdekke vold i nære relasjoner og andre miljøpåvirkninger som er skadelige for barnet.
Jordmødrene står også her i front og gjør den viktigste forebyggende funksjonen.

Jordmødre supplerer helsesøstre, leger og sykehus. De har oppgaver som de andre ikke har – oppgaver som er helt nødvendige at gjøres.
Jordmødrene står altså i front og gjør den viktigste forebyggende funksjonen og har en avgjørende rolle for at man skal kunne sikre god fysisk og psykisk helse til Sandnes unge befolkning.

Venstre ønsker god tidlig innsats og ønsker ei solid satsing på dette.
Derfor har Venstre lagt inn 1 million kroner i 2016 og 2 millioner påfølgende år i økonomiplanen, fordi vi mener at bystyret må be om at jordmortjenesten blir styrka med flere (hele) stillinger.

Derfor legger vi fram følgende tekstforslag til økonomiplanen:

Jordmortjenesten i kommunene er svært viktig for en svangerskaps-, fødsels- og barselomsorg og som arena for forebyggende helsearbeid for mor og barn. Sandnes har en lav andel jordmødre i forhold til befolkningstallet. God forebygging sparer samfunnet for store menneskelige og samfunnsøkonomiske kostnader. Derfor er det ei god investering i barns helse og framtid å satse på jordmortjenesten.

Bystyret ber derfor om at jordmortjenesten blir styrka med flere stillinger.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**