Uttalelse: En egen pressestøtte for Oslo

Følgende uttalelse ble vedtatt på Gamle Oslo Venstres årsmøte og er sendt til Oslo Venstres årsmøte for videre behandling.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**

Det må bli enklere å fornye journalistikken vi har, og journalistikken vi mister må bli enklere å få tilbake. En egen pressestøtte for Oslo kan hjelpe flere lokalaviser gjennom den digitale revolusjon, og bidra til at journalistikken oppdager nye måter å nå ut til leserne på. En sterkere lokalpresse synliggjør lokalpolitikken for byens borgere og styrker demokratiet i byen vår.

Oslo er sentrum for nasjonal politisk debatt, men blant de dårligste i landet på offentlig diskusjon om lokale politiske spørsmål. Politikere og byråkrater på bydelsnivå kan gjøre vedtak som berører titusenvis av mennesker, uten at det nevnes i noen medier. For å styrke det offentlige ordskiftet vil Venstre støtte medier som tar sikte på kritisk debatt om lokale politiske spørsmål.

Avisene har hatt det tøft de siste årene. Synkende interesse har redusert annonsemarkedet på papir, og på nett er det utfordringer med mindre betalingsvilje og sterk konkurranse fra internasjonale aktører som Google og Facebook. Å øke den digitale tilstedeværelsen er ikke nødvendigvis redningen for aviser som begynner å slite økonomisk, og for mange har det gått galt når man prøvd seg i den retningen.

Det skaper også et lokaldemokratisk problem når det ikke dukker opp nye satsinger som prøver å ta plassen til de som faller ut. Uten informasjon er det vanskelig for velgerne å ta stilling til de politiske spørsmålene i Oslo, og stille sine folkevalgte til ansvar.

Den nasjonale pressestøtten er ikke god nok

Det er flere svakheter ved den nasjonale pressestøtten som gjør den dårlig egnet for å løse problemet vi ser i Oslo og resten av landet.

  • Den stiller krav om en minimum andel på 50% betalende abonomenter, som gjør det umulig å søke støtte til reklamefinansierte produkter.
  • Den deles kun ut dersom kravene har vært oppfylt i et år, som gjør det umulig å søke støtte til å fornye inntjeningsmodellen til et produkt, eller til opprettelsen av et nytt produkt.
  • Den gis hovedsakelig til papiraviser.

Oslo Venstre vil ha en pressestøtte som kan bidra til å fornye mediene vi allerede har, ved å redusere risikoen for å gå konkurs. Det må også være mulig å støtte gründere som vil opprette et nytt tilbud, spesielt hvis tilbudet skiller seg ut fra det tradisjonelle avis-formatet.

Ambisjonen må være at hele Oslos befolkning får en kilde til lokale medier som de vil benytte seg av, og da må støtten være aktuell for produkter som ikke nødvendigvis er en papir- eller nettavis. Av samme grunn må støtten også kunne gis til de som ønsker å ta betalt gjennom reklame eller private sponsorer.

Oslo Venstre ber bystyregruppen ta initiativ til opprettelsen av en lokal pressestøtte, eller finne andre virkemidler som kan styrke lokalpressen i Oslo.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**