Sarpsborg Venstre sier nei til flyseteavgiften

747 Take-off, Foto: dsleeter_2000 (CC BY-NC 2.0) / https://flic.kr/p/8K3Dii

Under helgens årsmøte valgte Østfold Venstre å si nei til den foreslåtte flyseteavgiften. Saken er for tiden ute til høring, og Sarpsborg Venstre stiller seg bak Østfold Venstres uttalelse.

 

Uttalelsen:

Østfold Venstre støtter tiltak som reduserer den totale flytrafikken. Samtidig ønsker vi ikke å fjerne all flytrafikk.

Den flytrafikken vi skal ha i fremtiden må være den som er mest miljøvennlig. Moss Lufthavn Rygge er en miljøvennlig flyplass når den fanger opp betydelig veitrafikk som ellers hadde gått til Gardermoen og Gøteborg.

En flypassasjeravgift har en negativ effekt for næringslivet i Østfold. En nedleggelse av Moss Lufthavn Rygge vil være dårlig miljøpolitikk og dårlig næringspolitikk fordi Moss Lufthavn Rygge letter arbeidet med å skape nye grønne arbeidsplasser i hele Østfold.

Moss Lufthavn Rygge er en viktig bidragsyter til aktivitet i Østfold, gjennom direkte sysselsetting, for bedrifter som yter støttefunksjoner, og for næringslivet som benytter seg av et godt rutetilbud. Det er også slik at rutetilbud til Moss Lufthavn Rygge skaper grunnlag for turistnæringen og andre tjenesteytende næringer, både i Østfold og i omkringliggende fylker.

Østfold Venstre har både forståelse for regjeringens behov for budsjettbalanse og målet om å redusere den totale flytrafikken. En CO2-avgift møter disse målene langt bedre enn den foreslåtte flypassasjeravgiften. Prinsippet om at forurenser betaler, bør legges til grunn. En CO2-avgift vil både sørge for budsjettinndekning og redusert flytrafikk. Samtidig vil en CO2-avgift ikke virke konkurransevridende slik at mange arbeidsplasser blir truet.

Østfold Venstre vil samtidig påpeke miljøaspektet ved å sikre jordvern og kulturminner rundt Gardermoen gjennom utnyttelse av allerede eksisterende sekundærflyplasser. Ved å la Avinor kjøpe tjenester fra sekundærflyplasser etter behov, kan man utnytte allerede eksisterende infrastruktur i flyplassnettet og sikre jordvern og arbeidsplasser regionalt i flere deler av Østlandet.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**