Nordland Venstre krever ambulerende team i regi av UDI

Asylsøkere fra Syria ankommer kysten av øya Lesbos
Asylsøkere fra Syria ankommer kysten av øya Lesbos, Foto: Unicef

Mange asylsøkere som har kommet over grensen ved Storskog må nå belage seg på å bli transportert til Vestleiren ved grensen til Russland for å få gjennomført sine asylintervjuer. De må der regne med flere måneders opphold i påvente av behandlingen av søknaden sin. I hele Nordland sitter nå mange asylsøkere, derav flere barn, som nylig har startet integreringsprosessen i lokalsamfunnene.

Ambulerende team er et hovedgrep i framtidas tjenestetilbud og har blitt en suksessfaktor på mange områder i spesialisthelsetjenesten. Det er på tide at vi tenker i nye baner også når det gjelder å løse utfordringene knyttet til asylsøkere som kommer til Norge. Bruk av et ambulerende team vil medføre mindre bruk av ressurser, samtidig som asylsøkere kan bli boende i sine respektive mottak og ikke bli utsatt for ytterlige traumatisering. Dette medfører også at barna kan fortsette å gå på skole der de har begynt, mens familiene venter på behandlingen av deres asylsøknader. Undersøkelser viser at bosted og levekår er en avgjørende faktor for asylsøkernes psykiske helse. Derfor er det viktig, særlig for barn som har vært på flukt, at deres situasjon nå oppleves trygg.

Med bakgrunn i dette krever Nordland Venstre opprettelse av ambulerende team i regi av UDI som foretar nødvendige intervjuer.

 

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**