Ruteendringene i Vest-Finnmark

Hammerfest Venstre registrerer at kysten i Vest Finnmark har fått vesentlige endringer i rutetilbud på hurtigbåt og ferge, som på svært uheldig vis rammer næringslivet og bosatte i berørte områder slik som nordre Sørøya, Hasvik og Loppastedene.

Hammerfest Venstre ber fylkesråden for samferdsel snarest innhente nødvendige innspill fra berørte kystsamfunn, og etablere en plan for både på kort og lang sikt redusere de mange negative konsekvensene av det endrede tilbudet. Dette gjelder områder som;

• Frekvens på innstilte ruter og beredskap i form av reserveløsninger med tilstrekkelig kapasitet
• Bedre utnyttelse av flåten, slik at frekvenser kan økes
• Prisvurdering ved innarbeiding av nødvendige endringer
• Justeringer av busstilbud, med gjeninnføring av flybuss Alta-Hammerfest

Hammerfest Venstre ber Finnmark fylkeskommune og Boreal Transport Nord AS snarest legge frem statistikk over passasjertallene for Alta-Hammerfest, huutigbåtruten, for de to månedene denne har vært i drift. I den sammenheng bes også påløpte driftskostnader dokumentert, slik at subsidieringsgrad pr solgte billett synliggjøres. Dersom kostnadene og samlet passasjertall for de to første månedene viser lav trafikk og høye kostnader, vil Hammerfest Venstre be fylkestinget snarest avvikle denne ruten.

Hammerfest Venstre stiller seg på generelt grunnlag seg uforstående til at fylkeskommunale samferdselsmidler brukes til å subsidiere hurtigbåtløsningen Alta-Hammerfest, på bekostning av kystsamfunn uten muligheter til bruk av vei. I videre arbeid må buss være det primære transportmiddelet for aksen Alta-Hammerfest, av både økonomiske, og ikke minst miljømessige hensyn. Dette må legges til grunn for all videre planlegging av videre rutetilbud i Vest Finnmark.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**