Likestillingskamp i 2016 – Likestilling av foresatte

Foto: Jo Straube

Venstre fremmet forslag om likebehandling av foresatte uavhengig av kjønn til bydelsutvalgets møte 10. mars. Forslaget ble diskutert i rundt 40 minutter før det ble innstilt i komite for oppvekst, kultur og næring, da mot stemmene til AP og Rødt. I votering om et tilleggsforslag fra MDG delte komiteen seg etter kjønn, kvinnene stemte for og mennene stemte mot. – Siden det var et flertall av menn i møtet falt tilleggsforslaget fra MDG, sier Helene Z. Skulstad, Venstres gruppeleder og nestleder i komiteen.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**

-Jeg er overrasket over at forslaget skulle skape så stor debatt og bli så omstridt i komiteens behandling, sier Skulstad. – Jeg oppfatter det som en selvfølge at foresatte skal likebehandles uavhengig av kjønn, men det er tydeligvis ikke alle som er like opptatt av hvordan kjønnsroller er med på å forme vår interaksjon med andre, eller at dette skaper et behov for å være ekstra oppmerksom på forskjellsbehandling pga kjønn.

Forslag til vedtak fra Venstre:

  1. Bydelsutvalget ber om at foresatte skal likebehandles som omsorgspersoner uavhengig av kjønn av bydelens tjenesteapparat, med mindre de selv ber om noe annet eller dette ikke er til barnets beste.

– Det er meget spesielt at komiteen delte seg slik at kvinnene stemte for tilleggsforslaget fra MDG og mennene stemte mot. Dette understreker nettopp behovet for at likestilling settes på dagsorden også på dette nivået, sier Skulstad. Situasjonen fremstår som enda mer spesiell i det komiteen vanligvis består av fire kvinner og fire menn, men en av kvinnene hadde meldt forfall og da møtte en mann i steden. Forslaget fra MDG var en ytterligere presisering av Venstres opprinnelige forslag lyder som følger: “Bydelsutvalget ber om at foresatte skal likebehandles som omsorgspersoner uavhengig av kjønn av bydelens tjenesteapparat, og gi de samme varslingene og informasjonen til begge omsorgspersoner, med mindre de selv ber om noe annet eller dette ikke er til barnets beste.” Forslaget fra MDG er markert i kursiv.

Bakgrunn for forslaget

Etter debatten i blant annet Aftenposten tidligere i år, om hvordan foresatte forskjellsbehandles av det helsetjenester og det kommunale tjenesteapparatet kom Venstre frem til at vi ville sette saken enda høyere på dagsorden og fremmet forslag til bydelsutvalget om likebehandling av foresatte uavhengig av kjønn.

– Bydelen leverer mange av de grunnleggende tjenestene til barn og deres familier, og følger dem opp fra livets start på helsestasjon og i barnehage. Det er en viktig periode både for barn og familie der man kan bidra til å legge grunnlaget for bedre likestilling mellom de foresatte som omsorgspersoner, sier Helene Skulstad.

Likestilling

– Vi er kommet langt med likestilling i Norge, men det er fremdeles mye som gjenstår til kjønn ikke er med på å bestemme hvordan du blir behandlet og påvirker hvilke muligheter du har i Norge, sier Skulstad. Kjønnsrollene skaper handlingsmønster vi ikke er bevisste på, men som påvirker hvilke muligheter vi har. Utifra et liberalt perspektiv er det negativt å begrense den enkeltes frihet til å ta valg for seg selv ved å la slike strukturer vedvare.

– Vi mener at likebehandling av foresatte vil være med og bidra til likebehandling i arbeidslivet. Når begge foreldre må ta like mye ansvar for barn og hjem vil det redusere årsakene til forskjellsbehandling basert på kjønn i arbeidslivet, sier Skulstad. – I tillegg vil de fleste barn få det bedre med to aktive omsorgspersoner, som er like dypt involvert i deres ve og vel.

Bydelens tjenesteapparat kan bidra til å styrke likestillingen i bydelen ved å ha aktiv kontakt med begge foresatte på for eksempel helsestasjoner og i barnehagene. Det er en selvfølge at begge foresatte skal få de samme varslingene og den samme informasjonen om foreldresamtaler, time hos helsestasjon, og annen oppfølging. Det betyr blant annet at det må være mulig å ha flere telefonnummer og kontaktpersoner registrert per barn, og sende ut den samme informasjonen til flere samtidig. I tillegg må personalet ha likestilt kontakt med begge foresatte uavhengig av deres kjønn også i samtaler og konsultasjoner. Dette vil også kunne avlaste barn og foresatte som opplever samlivsbrudd, eller som ikke bor sammen.

Forslag til vedtak fra Venstre:

  1. Bydelsutvalget ber om at foresatte skal likebehandles som omsorgspersoner uavhengig av kjønn av bydelens tjenesteapparat, med mindre de selv ber om noe annet eller dette ikke er til barnets beste.
**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**