Månedsrapport 1-2016

Foto: Leif Wasskog

Folkevalgtopplæring.
Brita deltok på opplæring for folkevalgte på Snåsa den 28.01 0g 29.01. Bjørn, som 1. vara til kst var også invitert, men hadde ikke anledning til å delta. I tillegg til gjennomgang av kommunal forvaltning er slike samlinger nyttige for å bli bedre kjent med de øvrige i k.st.

Årsmøte

Ørens Meieri den 02.02.2016
Møtet startet med tradisjonelle årsmøtesaker. Årsmelding ble referert av Bjørn og Brita gikk igjennom den politiske årsmeldingen fra kommunestyregruppa. Begge årsmeldingene var preget av at det var kommunevalg i 2015.

Styret:
Bjørn fortsetter som leder for lokallaget. Ragnhild Haaskoll ble gjenvalgt som sytemedlem og Kristin Aakerhus kom inn som ny styremedlem. Ole Petter Ingebrigtsen og Johannes Rosvold var ikke på valg. Varamedlemmer: Abdellatif Aouichaoui og Grethe Dyrstad (gikk ut av styret i år) ble valgt som nye varamedlemmer. Brita og Maj Brit Slapgaard Larsen ble gjenvalgt.

Det ble vedtatt to uttalelser:
1. Trøndelagsfylkene og NTE.
Uttalelsen slo fast at Verdal Venstre støtter intensjonsavtalene om et Trøndelag. Vi mente også at eierskapet i NTE skal fordeles på kommunene hvor flere kriterier benyttes.

2. Nedskjæringer i eldreomsorgen.
Hovedpoengene her var at Verdal Venstre støttet den omleggingen som er foreslått, men er bekymret for kvaliteten i hjemmetjenesten fram til nye heldøgns omsorgs-boliger står ferdige, pga de store nedskjæringene som flertallet vedtok i budsjettet før jul.
Begge uttalelsene ble sendt Innherred.

Kommunestyremøter

Vi har hatt 3 kommunestyremøter hvor Bjørn har møtt 15.01 og Brita har møtt 29.02 og 30.03.

Av saker som ble mye diskutert var en sak om snøscooterløype i Verdal. Brita stemte for innstillingen fra formannskapet(rådmannen) sammen med KrF og MDG. Vi støttet et forslag om å etablere løype fra Vera til Sandvika og etter 2 år vurdere erfaringen – hvor kommunen skal vurdere en utvidelse av løypenettet på sikt.
Resten av k.st. ville vurdere erfaringene etter 1 år, og iverksette arbeidet med løypenett nå.

Sentrumsplan
Både Bjørn og Brita har deltatt på to folkemøter. Kommer tilbake til saken i neste rapport.

Kommunereform
I første kvartal har det vært mye fokus på kommunereform og her er en oppsummering av det viktigste Venstre har bidratt med.

Det har vært stor aktivitet vedr. forhandlinger med andre kommuner om intensjonsavtaler.

Brita deltok på møte på Inderøya den 13.01, hvor formannskapene i Inderøy, Frosta, Levanger og Verdal møttes for en statusoppdatering og deling av fakta
.
Det har vært møte i referansegruppa, hvor Brita som f.sk. medlem er med, den 18.02 og 16.03.

Levanger, Frosta og Verdal sine forhandlings- utvalg har hatt 5 møter fra 02,02, fram til den 16.03 da det ble brudd i forhandlingene.

Også media har vært opptatt av forhandlingene. Brita ble intervjuet i Midt-Nytt under formannskapsmøte den 18.03. Hun har også blitt sitert i både Innherred og T-A om skuffelsen over bruddet og over at vårt forhandlingsutvalg ikke hadde gjort ferdig jobben k.st. hadde gitt dem. Hun stilte spørsmål om ordføreren virkelig ønsket å komme i mål med en avtale.

Hun ble også spesielt nevnt i en leder i Innherred den 20.03 hvor redaktøren refererte fra møtet i formannskapet den 18.03 og hvor det står: «Jeg satt der og var flau på deres vegne. Med et klart unntak, Venstres Brita Kleven Thorsvik, var oppsummeringen preget av at de som ikke deltok var såre fornøyd med jobben som var gjort i disse forhandlingene».

Brita har levert spørsmål til ordføreren vedr. forhandlingene og bruddet, som ble besvart i k.st den 30.03. Spørsmål og svar er på video fra k.st.
Nettutgaven til Innherred hadde et eget oppslag om Venstres spørsmål til k.st. og oppfølging med referat fra spørsmålstilling og svar.

Avisinnlegg:
27.02 Innlegg i Innherred: «Kommunereform – debatt og fakta på bordet.» Følgende ble fremhevet av avisen: «Jeg synes det er grunn for å be Bjørn Iversen om at han, i hans rolle som ordfører, også kan formidle noen av de fordelene vi i Verdal vil kunne ha om vi slo oss sammen med Levanger».

Da ordføreren i samme avis ble konfrontert med denne uttalelsen sa han følgende: «Det er et typisk Brita-innspill. Jeg vil avvise påstanden om at jeg aldri sier noe positivt om kommunesammenslåing. Det er åpenbart for alle som arbeider seriøst med dette at det er to vektskåler, og de skal veies seriøst».

Brita hadde også et innlegg i Innherred den 18.03 (T-A den 18.03 ) med overskrift «Kommunereform, sentrumsplan og arbeidsplasser» hvor hun bl.a. viste til at i en sammenslått kommune vil Fættaskogen kunne reddes og industien gis tilbud om andre områder innenfor storkommunen for etablering, inntil Ørin nord er et faktum som industriareal.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**