Vestfold Venstres miljøpris tildelt Ragnar Syvertsen og Ilene Våtmarksenter

Foto: Elin Berg Schmidt

Også i år delte Venstre i Vestfold ut sin miljøpris på den internasjonale miljødagen 5. juni. Denne gang var det Ilene Våtmarksenter som ble ofret særlig oppmerksomhet og initiativtakeren til dette enestående miljøprosjektet, Ragnar Syvertsen, ble overrakt prisen.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 7 år siden.**

Arrangementet fant sted på Støperiet i Tønsberg. Det hele foregikk utendørs, og rammen rundt kunne ikke vært bedre.
– Tønsberg by har i dag to flotte våtmarksområder med internasjonal status. Det første, Presterødkilen naturreservat, ble vernet i 1969 etter en lang kamp. Området var i ferd med å bli brukt til søppelfylling, og byen har særlig Ragnar å takke for innsatsen med å frede både dette området og senere Ilene, sa lederen for Vestfold Venstre, Magdalena Lindtvedt i sin tale til prisvinneren.

– Da stamhusbesitter på Jarlsberg Hovedgård begynte å brenne ned husmannsplassene, fikk Ragnar en idé. Etter at Holmen nordre ble brent og Holmen søndre stod for tur, foreslo Ragnar å sikre Holmen søndre ved å gjøre det om til et naturinformasjonssenter. Han vant frem både hos fylkesmannen, Miljøverndepartementet, og ikke minst hos stamhusbesitteren selv. I dag står Holmen våtmarksenter der med all sin aktivitet mot barnehager, skoler og åpne dager for alle. I våres er det tatt imot snart 2000 barn og unge ved det restaurerte småbruket, som har fått navnet Ragnarstua, for å oppleve og lære om betydningen av våtmark, fortsatte Lindtvedt.

Fylkesleder Magdalena Lindtvedt overrekker prisen til Ragnar Syversten.
Fylkesleder Magdalena Lindtvedt overrekker prisen til Ragnar Syversten.

Syvertsen takket for miljøprisen med å fortelle sin historie om våtmarksområdene. Prisen var forøvrig et trykk av kunstneren Peter Esdaile. –Vi må huske på at da vi begynte dette arbeidet, mente mange at våtmarkene bare var et illeluktende, lite pent område, men jeg er stolt av at vi har klart å forandre holdningen til dette. Jeg har alltid har vært tilhenger av å bruke naturen, men uten å forbruke den, sa Syvertsen.

En representant for Holmen, Erik Bleken, mottok også diplom på vegne av Ilene. Han benyttet anledningen til å fortelle om aktiviteten i våtmarksenteret. Blant annet vil Norsk ornitologisk forening Vestfold til høsten arrangere begynnerkurs i fugletitting på Holmen.

Hjertelig gratulasjon til de verdige prisvinnerne!

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 7 år siden.**