Ny integreringspolitikk med særlig vekt på barn

– Regionreformen er først og fremst en demokratireform for å flytte makt nærmere folk., sier André N. Skjelstad, Foto: Jo Straube

Kommunalkomiteen på Stortinget har i dag lagt frem sin innstilling til integreringsmeldingen, som er en oppfølging av integreringsforliket som ble inngått på Stortinget i desember.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**

– Det er mange mennesker som sitter på asylmottak rundt om i landet og venter på å få et fast bosted. Det er svært viktig å komme raskt i gang med integreringen av alle de som har fått opphold i Norge, og jeg er glad for at Venstre har kunnet bidra til å styrke integreringen på flere områder, sier Venstres innvandringspolitiske talsmann, André N. Skjelstad.

For Venstre har det vært spesielt viktig å sikre god integrering av barn som har fått opphold i Norge, og å sørge for at voksne flyktninger raskt kan komme seg i arbeid og aktivitet.

Les mer om integreringsforliket

– Jeg er veldig glad for at det åpnes for å gi asylsøkere på mottak arbeidstillatelse, og for at det legges bedre til rette for arbeidspraksis med mulighet for å kombinere med språkundervisning, sier Skjelstad.

– Venstre har også et særlig engasjement for barn som har måttet flykte fra hjemlandet sitt på grunn av krig eller andre kriser, og vi er derfor glad for å ha fått gjennomslag for at den barnefaglige kompetansen i hele mottakskjeden nå skal styrkes, og at flere barn får mulighet til å gå i barnehage, sier Skjelstad.

- Jeg er veldig glad for at det åpnes for å gi asylsøkere på mottak arbeidstillatelse

André N. Skjelstad

Venstre har bidratt til flertall for:

  • Styrket barnefaglig kompetanse i hele mottakskjeden
  • Kommunene kan tilby gratis kjernetid i barnehage for to- og treåringer som har fått innvilget opphold, men som fortsatt bor i asylmottak
  • Etablering av en uavhengig tilsynsordning for asylmottaksdrift
  • Tilstrekkelig kapasitet i verge- og tolketjeneste
  • En gjennomgang av kapasiteten i mottak for gjennomføring av bosettingsintervjuet, for å få raskere bosetting
  • Mer forskning på integrering
  • Forsterket oppfølging av handlingsplanen mot radikalisering og voldelig ekstremisme, herunder forbyggende tiltak og ulike exit-tiltak
  • En ordning med et «hurtigspor» for personer i asylmottak som nylig har fått innvilget oppholdstillatelse, og personer fra grupper som har høy sannsynlighet for å få innvilget sin søknad om beskyttelse. Dette med sikte på å få folk raskere ut i arbeid og aktivitet.

Raskt i arbeid og aktivitet

– Nå får vi en mer fleksibel introduksjonsordning, og vi kommer tidligere i gang med integreringen. Venstre er opptatt av å styrke språkundervisningen, og har fått flertallet med på at foreslåtte timer til kultur og samfunnskunnskap på mottak ikke skal gå på bekostning av norskundervisningen, sier Skjelstad.

Nå får vi en mer fleksibel introduksjonsordning, og vi kommer tidligere i gang med integreringen

André N. Skjelstad

Han understreker at Venstre er positiv til ideen om integreringsmottak, som også var et av våre innspill til forhandlingene som fant sted på Stortinget i fjor vinter.

– Regjeringens forslag er imidlertid en veldig forsiktig begynnelse på noe som må omfatte mange flere. Det viktigste er å forkorte tiden asylsøkere sitter på mottak, og vi er derfor glad for flertall for hurtigspor som gjøre at de raskere kommer ut i arbeid eller aktivitet, avslutter Skjelstad.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**