Honnør til administrasjonen i Stavanger kommune

Jan Erik Søndeland i debatt om Stavanger kommunes årsberetning 2015, Foto: Stavanger Venstre

I debatten om Stavanger kommunes årsberetning for 2015 ga Venstre honnør til rådmannen og resten av administrasjonen. Jan Erik Søndeland talte for Venstre i saken og benyttet også anledningen til også å minne om de kommende utfordringer kommunen står ovenfor fremover.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**

Jan Erik Søndelands innlegg i sak 95/16 i Stavanger bystyre, 13. juni 2016

Ordfører, vi er inne i en økonomisk utfordrende periode, men etter å ha lest årsrapporten mener jeg det ikke er grunn til å grave seg ned. For om vi ikke er kommet ut av tunellen ennå, og fortsatt ikke helt vet hvor lang tunellen er, så kan vi i hvertfall se at det er et lys langt der fremme. Og det lyset, vil gradvis bli fullt dagslys, så lenge vi holder stø kurs, og fortsetter det gode arbeidet som nå er påbegynt.

For mitt inntrykk er at det jobbes veldig godt av rådmannen, i virksomhetene og foretakene.

Nøkkeltallene gir ett bilde av dette. For i de 3 viktigste overordnede styringsindikatorer våre har vi en egenfinansieringsgrad på 45% , en gjeldsgrad ca på måltall 60% , og for netto driftsresultat har vi snudd -1,2% (2014) til 3,3 % i 2015. Det er en økning på 4 prosentpoeng! Og gjør at vi er bedre enn måltallet på 3%.

Hvem hadde regnet med 180 mill overskudd i 2015 etter 2014 var omme? Dette viser at vi har god omstillingsevne, honnør til rådmannen og spesielt de på økonomi for på en god måte å ha loset oss gjennom et utfordrende år.

Jan Erik Søndeland takket de ansatte for vel gjennomført 2015.
Jan Erik Søndeland takket de ansatte for vel gjennomført 2015.

Ordfører, under behandlingen av samme sak ifjor, kom det kritikk fra Ap på vi nå hadde bommet på alle disse tre nøkkeltallene, og at det blant annet skyldes politiske prioriteringer.

Det som er fristende å spørre om da, er jo om når vi nå i år ser at de samme nøkkelfaktorene er der de skal være, f.eks med et driftsresultat som er snudd fra -107 millioner til + 180 millioner, om dette da også relateres til de politiske prioriteringene? Jeg undres ordfører 🙂

Rådmannen og økonomistaben har herved fått velfortjent honnør. Men det skal jammen meg også de andre ansatte i kommunen. For de reelle virkningene av omstillingstiltakene føler vi ikke på skjermen i et excel-ark, men ute i felten blant våre mange tusen tjenesteytende ansatte som tar seg av våre innbyggere hver eneste dag.

Jeg hører så mye lovord om dere – og er stolt over å bo i en by som Stavanger som på tross av en tøffere økonomisk virkelighet fortsetter å levere knallgode innbyggertjenester.

Fremover kommer nye utfordringer vi skal klare sammen; Eldrebølgen, pensjonsforpliktelser, digitaliseringen, utviklingen av Stavanger smartby, og ikke minst klimakampen.

Vi kan vedta budsjetter, strategier og retningslinjer. Ja vi kan nærmest vedta oss ihjel her inne i rådhuset. Men uten dere ansatte som stolt bærer det operative Stavanger kommune hver eneste dag på deres skuldre – uten dere – får vi ikke til noen ting. Så stå på i det videre! Vi er helt avhengige av dere – og jeg er trygg på at dere kommer til å levere, også i 2016.

Takk ordfører.

 

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**