Ny skolestruktur i Rana

(Foto: Dreamstime.com)

Den viktigste saken i dagens kommunestyre, var definitivt saken om ny skolestruktur i Rana. Gruppeleder Mats Hansen holdt dette innlegget i debatten:

“Takk ordfører.

Da jeg i går kveld satt og prøvde å samle alle tankene og inntrykkene jeg har fått etter å ha deltatt på folkemøter på Ytteren, Alteren, Skonseng og Mo U var det ett sentralt spørsmål jeg virkelig slet med å forstå.

Hva ønsker Ap/SV/KrF å oppnå med en endret skolestruktur?

Hvis de ønsker å redusere kostnader, hvorfor velger de da et alternativ når det gjelder ungdomsskoler som er 10 millioner dyrere, hvert år, enn Rådmannen sitt forslag?

Hvis de ønsker bedre resultater for Ranas elever, eller bedre kvalitet om du vil, hvorfor vil de da legge ned Alteren skole som gjør det svært godt på nasjonale prøver?

Hvorfor vil de legge ned skolen i Dalsgrenda, men samtidig nekte å leie ut eller selge bygget til den lokale Montessorri-skolen og dermed få ekstra inntekter?

Hvorfor var det så viktig å ansette en varaordfører i 100%-stilling, når varaordføreren ikke har deltatt på ett eneste folkemøte på de nedleggingstruede skolene?

Hvorfor er det skolebarna i Rana som skal betale for ineffektiv drift i Rana kommune, og hvorfor nekter posisjonen samtidig å ta grep for å sikre en effektiv drift i fremtiden?

 

Det som også gjør meg forbannet og fryktelig oppgitt, er at Arbeiderpartiet i en så viktig sak som dette tar avgjørelsen bak lukkede dører. Det er altså bare en liten gruppe mennesker, de medlemmene av Rana Ap som hadde anledning til å møte opp på medlemsmøtet deres, som skal diskutere og avgjøre en sak som har konsekvenser for flere tiår fremover. Dette mener jeg er et hån mot Ranas befolkning, og direkte feigt av Arbeiderpartiet! Hvorfor tørr dere ikke å ta debatten i åpenhet, gjennom media eller folkemøter? Hvilket demokrati er det vi egentlig har i Rana, når en så viktig avgjørelse tas bak lukkede dører av en relativt liten gruppe mennesker, spør jeg meg selv?

En annen ting som jeg lurer på, er om Ap sine representanter stemmer for det de mener er riktig eller om det er partipisk som gjelder. Jeg har vanskelig for å tro at absolutt alle dere 18 som sitter her er enige i forslaget som er lagt frem, og dere vil ha min evige respekt om dere tør å stemme for det dere mener er den riktige veien å gå. Eller kanskje jeg tar feil, og dere alle er enige? Uansett utfordrer jeg dere til å ta ordet og argumentere for det dere mener er riktig.

For Venstre, og for meg, handler debatten om skolestruktur om så mye mer enn bare tall. Det handler om hvilke verdier vi står for i Rana. Om hvilken retning vi ønsker at vi skal utvikle oss i, og hva vi har å tilby som by og kommune. For er det virkelig slik at det vil være mer attraktivt med en gigantisk skole på Båsmoen, enn skoler i nærmiljøene på Alteren, Ytteren og Båsmoen? Er det virkelig slik at en flytting av Mo U til Gruben skaper en MER urban by enn i dag? For meg er svaret et åpenbart nei!

Hvilken verdi har egentlig aktive lokalsamfunn? Hvordan kan vi måle verdien av engasjerte lokalsamfunn? Rana-samfunnet er bygd opp av engasjement. Engasjerte mennesker fikk i sin tid overbevist Stortinget om at det var lurt å bygge et jernverk i ei lita bygd oppi nord. Engasjerte mennesker fikk Stortinget til å flytte hundrevis av arbeidsplasser hit når jernverket ble lagt ned og engasjerte mennesker har i det siste jobbet frem både ny storflyplass og datasenter. Hvilken verdi setter på all denne jobben? Poenget mitt er at uten aktive lokalsamfunn hadde ikke Rana vært det vi er i dag, og skolestruktur handler som nevnt tidligere om hvilke verdier vi som samfunn står for. Jeg vil avslutte med et sitat fra Oskar Wilde som Venstres medlem i utvalget for oppvekst og kultur, Mette Røbergeng, brukte i sitt nydelige innlegg på folkemøtet på Ytteren-skolen:

«En kyniker er en person som kjenner prisen på alle ting, men som ikke kjenner verdien til noen ting.»

Er det virkelig slik vi vil at Rana skal fremstå?

Takk.”

 

Venstre stemte sammen med Høyre/FrP/SP for å bevare Ytteren barneskole og Mo Ungdomsskole, samt å bygge ny ungdomsskole på Gruben for elevene der. Vi hadde også med at det bygges en ny flerbrukshall på Gruben for både barne- og ungdomsskolen. SP og Venstre stemte også for å bevare Alteren Barneskole, men dette ville altså ikke H/FrP være med på.

Dessverre nektet Ap/SV/KrF og delvis Rødt å lytte til innspillene fra Ranas befolkning og flertallet vedtok derfor å legge ned Alteren, Ytteren og Dalsgrenda barneskoler, og Mo Ungdomsskole som samtidig flyttes til en ny ungdomsskole på Gruben.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**