Husk å ta vare på dyrene dine i sommer

Free images.com

Sommerferien skal også være en hyggelig stund for dyrene våre. Her er noen tips for en dyrevennlig sommer

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**

De seneste årene har man dessverre sett en økende tendens til at en del husdyr ikke blir tatt godt vare på når sommerferien står for tur. Historier hvor dyr blir dumpet i grøften eller utenfor dyrebeskyttelsen dørstokk fordi man ikke kan ta med seg dyrene på ferie, er hjerteskjærende. Det burde ikke komme som en nyhet at det er ulovlig å etterlate seg dyr i hjelpeløs tilstand, noe som blir uttrykkelig slått fast i Lov om dyrevelferd paragraf 14 b.

Her er noen tips fra Dyrebeskyttelsen på hvordan du kan legge til rette for at dyr også skal få en strålende sommer:

  • Gi dyrene nok vann
  • Ikke lås dyrene inne i biler i sommer. Det hjelper ikke med et vindu på gløtt, og en bil kan bli overopphetet på bare noen få minutter. Hvis man ser en hund som er i en potensielt farlig situasjon kan man prøve å få tak i navnet til personen som eier bilen ved å sende en SMS til 2282 med REGNR (registreringsnummeret på bilen). Deretter kan man prøve å slå opp navnet på nett. Hvis man ikke får tak i eier, så kan man ringe politiet på 02800. I en akutt situasjon skal man knuse ruten for å få hunden ut.
  • Har du kanin eller katt er det viktig at de blir kastrert
  • Be noen du kjenner passe på dyret ditt hvis du skal ut å reise, eventuelt finne et egnet sted dyret kan være mens du er bortreist. For eksempel en kennel.
  • Alle familiedyr, også kaniner, marsvin, hamstre og lignende, må ha tilgang til skygge og friskt vann om sommeren.
  • Har du fisk så pass på temperaturen i vannet så det ikke blir for varmt.
  • Finner du fugleunger som tilsynelatende er falt ut av redet, bør du la dem være i fred med mindre de er skadet. Fuglemor er sikkert i nærheten, og ungen er mest sannsynlig i ferd med å lære å fly. Hvis ungen virkelig er forlatt eller er skadet, ta kontakt med lokale hjelpegrupper for fugler som for eks. Byfuglenes Interessegruppe i Oslo på 95840358, Fuglehjelpen på 91165789 eller Norsk Ornitologisk Forening på 73841640 for råd.
  • Meldinger om viltpåkjørsler og andre hastesaker om skadet vilt: Hordaland politidistrikt, tlf. 02 800 (hele døgnet)

Venstre setter dyrs rettigheter veldig høyt, og er det eneste partiet i Bergen som har et eget kapittel om dyrevelferd i vårt program. Les mer her.

Venstre ønsker deg og dyret ditt en god sommer 🙂

 

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**