LIVEBLOGG: Bystyrets møte 25.08.16

17.00: Opprop
Fra Venstre møter: Jon Gunnes, Erling Moe, Trond Åm og Hanne Moe Reitan.

Saksliste ligger her.

17.14: Privat forslag – Forsøksprosjekt med empatiutvikling i enkelte barnehager og barneskoler
Forslagsstiller ønsker å innføre en empatikalender i enkelte barnehager og barneskoler som forebygging mot mobbing. Oppvekstkomiteen foreslår i sin innstilling å avvise forslaget da det er bestilt en oppdatert mobbeplan for Trondheim kommune som vil ta for seg blant annet forebyggende tiltak.

17.24: Privat forslag – Tilskuddsmottakeres åpenhet
I år har det vært flere debatter om åpenhet om økonomiske forhold innen idretten, og at offentligheten har rett til innsyn. Forslagsstillerne ber om at rådmannen i tilskuddsbrevet til mottakere skriver at kommunen har rett til innsyn i regnskap og bilag.

17.26: Gründerstrategi for Trondheim
I Granåseneklæringen satte Sentrum-venstre-koalisasjonen som mål at kommunen skal ha en gründerstrategi. I innstillingen står det blant annet at det er et mål at kommunen skal bli den beste kommunen i Norge til å legge til rette for gründerskap og innovasjon.

Jon Gunnes tar ordet i saken:
Statistikken viser at 7 av 10 gründere ikke eksisterer etter fem år. Det er nok ikke kommunens feil, men det nasjonale rammeverket. Det burde vært fritak for arbeidsgiveravgift de første fem årene, og velferdsgodene bør være bedre. Trondheim kommune bør spille på lag med grunderne, og ta i bruk produktene deres. Det er viktig å spille på lag. Økonomien er viktig. Kommunen behøver fortsatt en høy avkastning, men jeg tror at det nye nasjonale selskapet Fornybar AS kan være et selskap som påtar seg større risiko med investeringer.

18.15 Videreutvikling av skolehelsetjenesten
Dette er sak som tar for seg skolehelsetjenesten som helhet. Det viser seg at kommunen mangler flere helsesøstre i barneskolen sammenlignet med Helsedirektoratets normtall. For å nå Helsedirektoratets normtall mangler det 27,28 årsverk i barneskolen. På helsestasjonene mangler det 0,78 årsverk, på ungdomstrinnet mangler 1,28 årsverk og i videregående skole mangler det 6,96 årsverk for å nå normtallene. Når det gjelder fysioterapeuter og leger mangler kommunen 12,5 årsverk og 7,4 årsverk.

Bystyret ber rådmannen om å komme med en opptrappingsplan for grunnbemanningen i skolehelsetjenesten i budsjettet for 2017.

Hanne Moe Reitan tar ordet:
Vi har alle ei helse. Noen av oss har god helse, mens andre kan ha ikke fullt så god helse. Og med helse mener jeg både psykisk og fysisk. God helse gir bedre grunnlag for et godt liv.
Skolehelsetjenesten er en viktig sak for oss i Venstre, fordi den er et godt lavterskeltilbud for barn og ungdom. En styrket skolehelsetjeneste kan også frigjøre mer av lærernes tid til å være lærer. De skal selvsagt ikke slutte å være en sosial omsorgsperson, men de er uansett ikke ansatt for å være helsesøster.
Det at ulike yrkesgrupper som helsesøster, lege og psykolog er en del av skolehelsetjenesten, lover godt for bredden i kompetanse vi kan tilby barna.
Venstre har jobbet for å få inn mer penger til helsesøstre i årets statsbudsjett, og vi forventer at regjeringen følger opp i neste års statsbudsjett.
Det er bra at Bystyret nå får innblikk i situasjonen her i Trondheim, slik at vi kan følge den opp. Vi har enda en del å gå på når det gjelder normtallene. Men det er positivt at det nå bestilles en opptrappingsplan, slik at vi kan jobbe for å nå målet.

18.40: Pause
Bystyret tar pause i 30 minutter.

19.15: Private forslag, kortspørsmål og interpellasjoner
Trond Åm har et privat forslag om vurdering av Sluppen som alternativ plassering av ny storbyhall i Trondheim. Saken sendes over til byutviklingskomiteen.

Kortspørsmål:
Driften på Leangen Legesenter
Nettverk etter soning
Trappeløpene ved undergangene langs Innherredsveien
Rehabiliteringa av Britannia Hotel v/Trond Åm

Interpellasjoner:
Forskuttering av spillemidler
Kontaktutvalget i Miljøpakken
Krisesenteret – behov for tiltak når det gjelder areal

20.13: Konkurranseutsetting av selskapskontroll Trondheim Kino AS
Kontrollkomiteen anbefaler en ekstern selskapskontroll. Det vedtas at kommunerevisjonen skal foreta selskapskontrollen. Det blir altså ikke ekstern selskapskontroll.

20.40: Andre økonomirapport 2016 1.1 – 31.5.2016
Kommunen ligger an til et mindreforbruk på 60 millioner kroner. Bystyret gir rådmannen fullmakt til å fordele vedtatte budsjettendringer på drifts-, investeringsområder og arter.

Vi er med på et tilleggsforslag sammen med KrF, Ap, MDG, SV, Sp og PP: “I flere saker har bystyret fått mangelfull informasjon om statsbudsjettets øremerkede midler og frie midler med føringer. Bystyret ber Kontrollkomiteen og Trondheim kommunerevisjon om at det gjennomføres en forvaltningsrevisjon av hvordan rådmannen utfører sin informasjonsplikt ovenfor bystyret innen utgangen av 2017.”

21.00: Jarleveien/Ladeveien, del av Lilleby

21.03: Parkeringsavgift for elektrisk og hydrogendrevet motorvogn i Trondheim kommune
Som følge av endringer i parkeringsforskriften kan kommunene fra 1.1.2017 velge å innføre betalingsfritak for elektrisk og hydrogendrevet motorvogn på avgiftsbelagte kommunale parkeringsplasser. Det foreslås å innføre lik parkeringsavgift på offentlige gate- og boligsoneparkeringsplasser.

Vi er med på et forslag med Krf, MDG og SV om parkeringsavgiften for elektriske og hydrogendrevne biler skal betale 50% på offentlige boligsoneparkeringsplasser i kommunen. Vi foreslår også 2 timer gratis parkering i offentlige parkeringshus.

Jon Gunnes:
Det finnes ingen hydrogendrevne biler i Trondheim, men vi har 3000 elbiler. Vi ligger imidlertid langt bak byer vi kan sammenligne oss med. Vi har vedtatt at vi skal nå 15% elbiler, i dag har vi knapt 5%. Vi må fortsatt ha tiltak som gjør at folk ønsker å kjøpe elbil. Vi må derfor satse på elbiler.

21.57 Utvidelse av vertskommunesamarbeid om vaktberedskap i barnevernet for Hemne og Snillfjord kommuner

21.57 Detaljregulering av Trollafjæra, Nedre Trolla

21.58 Detaljregulering av Elgeseter gate 21

21.59:
Suppleringsvalg av meddommere for perioden 01.01.2017 – 31.12.2020
Nyvalg av varamedlemmer til Klagenemnd
Oppnevning av nytt medlem til Overskattetakstutvalget
Oppnevning av nytt medlem til styret for Trondheim parkering KF
Fritak for Mohamed Amin (H)
Endringer for Arbeiderpartiet

22.00 Møtet er slutt

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**