Nå blir toget billigere

Venstre gjør det billigere å ta tog til jobb., Ill: Venstre

I oktober senkes prisen på månedskort på NSB med 20 prosent. – Det betyr blant annet at månedskortet fra Tønsberg til Oslo blir 667,- kroner billigere i måneden, og over 7000,- kroner billigere i året, sier Venstres Abid Q. Raja.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 7 år siden.**

Reduksjonen var et viktig krav fra Venstre i budsjettforhandlingene i fjor, og et resultat av budsjettforliket mellom regjeringspartiene, Venstre og KrF.

Det må bli enklere og billigere for folk å ta grønne valg.

Abid Raja

– Mange bor utenfor Oslo og pendler inn til hovedstaden for arbeid eller studier. Vi gjør det billigere å ta tog til jobben. Det må bli enklere og billigere for folk å ta grønne valg, sier Raja.

Eksempler:

Fylke Strekning Før-pris Nå-pris Billigere
Vestfold Tønsberg – Oslo 3334 2667 -667
Østfold Moss – Oslo 2165 1732 -433
Buskerud Drammen – Oslo 1721 1377 -344
Hedmark Hamar – Oslo 3818 3054 -764

Gulrot virker

Venstre fikk i 2008 gjennomslag for å sette ned månedskortprisen i Oslo og Akershus fra 720,- til 550,- kroner.

Abid 2015
Abid Q. Raja

– Resultatet var at langt flere valgte å kjøpe månedskort, og dermed også å bruke trikk, buss og bane i hverdagen. Vi håper på den samme effekten for toget, og erfaring viser at gulrot ofte er bedre enn pisk, sier Raja.

Vil utvide ordningen

Prisen settes ned for månedskort fra 14. oktober, og vil i første omgang gjelde områder der NSB ikke har takstsamarbeid med lokale kollektivoperatører (altså over hele landet unntatt Oslo/Akershus, Stavanger, Bergen og Trondheim).

– Venstre vil jobbe for å utvide rabatten til flere områder i forhandlinger om statsbudsjettet for 2017.

Eksklusivt Venstre-nytt rett i innboksen

[apsispro id=”866968″ thankyou=”Abonnement registrert!”]

I områder der kollektivtransportselskapene har et pris- og billettsamarbeid med NSB, vil ikke rabatten på 20 prosent gjelde. Dette omfatter for eksempel Ruter i Oslo og Akershus, Kolumbus i Rogaland og AtB i Sør-Trøndelag.

– Neste skritt må være at prisen settes ned også i de områdene der NSB samarbeider med lokale kollektivselskaper om prisen. Det skal alltid lønne seg å velge kollektivt, og da må prisen også være lav, understreker Raja.

Les også: Dette mener Venstre om tog og jernbane

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 7 år siden.**