– Dette kunne vært unngått, sier Per A. Thorbjørnsen til Stavanger Aftenblad

Publisert i Stavanger Aftenblad 31. mai 2017. Journalist Tove M. E. Bjørnå & Thomas Ergo.

– «Anne» og Christina har fått ødelagt livskvaliteten sin etter at de varslet om uverdige forhold ved et bofellesskap. Dette kunne vært unngått.

Det sier gruppeleder i Stavanger Venstre Per A. Thorbjørnsen.

Tirsdag denne uken sa rådmann i Stavanger, Per Kristian Vareide, at han foreslår å opprette et varslingssekretariat som skal sikre en uavhengig og kompetent granskning av varsler, samt sørge for tett oppfølging av varslerne. Han vil om kort tid sende ut en invitasjon til rådmennene i Rogalands 26 kommuner.

Initiativet kommer etter at Aftenbladet og Rogalands Avis har fortalt om varslere som hevder seg dårlig behandlet av Stavanger kommune.

I Aftenbladets reportasje «Den uutholdelige stanken fra leilighet 403» hevdet to varslere seg dårlig behandlet av Stavanger kommunes lokale og sentrale ledelse. Varslingen medvirket til flere tiltak i bofellesskapet hvor de jobbet, og på systemnivå i kommunen. I kjølvannet foreslo Ap-politiker Sahfana M. Ali å opprette et varslerombud, noe både Frp og SV har støttet.

Varslerne kontaktet politiker

Per A. Thorbjørnsen har hatt kontakt med varslerne «Anne» og Christina over lenger tid. Han ser hvordan håndteringen av denne saken har gått utover deres livskvalitet. Nå støtter han helhjertet rådmannens forslag om et interkommunalt varslingssekretariat, men mener det kommer for sent.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 7 år siden.**