Tale av Annamaria under åpningen av Kapittel

foto: Stavanger Venstre

«I begynnelsen var Ordet, og Ordet var hos Gud, og Ordet var Gud.» (Johannes bok 1:1)

Nei, jeg skal ikke stå og sitere Bibel eller putte K-en tilbake til RLE-en, men i ett år der vi feirer 500 års jubileum til Martin Luthers reformasjon, og under slike omstendigheter der vi skal feire Kapittel festivalen, så syntes jeg at det var en passende start på mottakelsen i kveld.

Mitt navn er Annamaria Gutierrez, jeg er leder av Kommunalstyret for kultur og idrett, og det er min ære å være deres vert i kveld på vegne av Stavanger og ordføreren, Christine Sagen Helgø.

Kapittel er en engasjert og engasjerende festival. Ytringsfriheten gjennomsyrer programmet og belyser brennhete tema fra flere verdenshjørner. I de neste dagene vil Kapittel feire ordet, litteratur og ytringsfrihet. Jeg tror neppe at jeg trenger å overbevise noen av dere her inne om ordets, om språkets og om historienes makt.

Hva vi forteller, hvordan vi forteller og på hvilken plattform forteller vi våre historier på har gjerne endret seg mye opp gjennom tusenvis av år, fra det levende ordet rundt bålet til en digital haiku på Twitter, men det menneskelige behovet til å kommunisere og til å sende et budskap har ikke endret seg noe.

Ord kan befri en, og det kan fengsle en samtidig. Jan Zahl og Finn Våga sin flott utstilling viser oss dette i sin hyllest til Fribysatsingen og ICORN, som administreres herfra, i Stavanger. ICORN, en organisasjon som hele byen og landet vårt kan være meget stolt av.

Ord kan inkludere og isolere. Ord kan nyansere og forenkle. Årets valgkamp var et godt eksempel nettopp på dette, da nyansene forsvant til fordel av en politisk punchline. Ord kan berike og ødelegge. Ord er ansvar. Ord er frihet. Ord er makt. Ord er skjønnhet. Ord er overgrep eller kjærlighet. Men det er avhengig av hvordan vi bruker dem. Og så klart vil ordet endrer seg avhengig av hvem som har ytret dem. Og derfor er det atter viktigere for enkelte å få kontroll på dem. Enten om dette gjelder for hevnbøker, sangtekstene Taylor Swift eller politisk propaganda.

Det sanskrit ordet «Ahimsa» dekker et religiøst konsept som forfekter «ikke-vold» i hinduismen og i buddhismen, og gjelder også i kommunikasjonen. Det gjelder for hvordan vi snakker med hverandre, og til og med hvordan vi snakker til oss selv: ahimsa skal gjelde for vår indre samtale. Du skal ikke påføre andre skade. Ikke en gang med ord. Men hvordan kan man unngå det når man møter av vold? Og hvordan kan man ta standpunkt eller engasjere? Særlig i dag, når i vår digital samfunn er det så lettvint og så tilfredsstillende å trykke andre ned bare ved hjelp av 140 tegn på Twitter?

I betraktning med årets Kapittel tema ønsker jeg å være litt naiv, og spørre om alle revolusjoner må være voldelige? Revolución… Omveltning. Må alle omveltninger, må alle grunnleggende endringsprosesser som foregår i løpet av et kort tidsrom være voldsomme? Finnes det en fredelig revolusjon? Eller krever enhver revolusjon en nullstilling eller reversering? Har vi lært noe av den russiske revolusjonen som vi feirer 100 års jubileum til i år? Konsekvensene av den russiske revolusjonen bærer vi alle helt til dagen i dag.

Jeg stiller disse spørsmålene også med lokal relevans, siden byen vår, Stavanger, er midt oppi tidenes omstilling. Vi skal gå fra svart, oljefinansiert til grønn, bærekraftig økonomi. Hvis voldsomme endringer vil komme, hvordan vil de komme til uttrykk? Hvordan vil det påvirke oss? Og midt opp i omveltningene hva slags historier trenger vi? Optimismen eller dystopien for å komme oss videre?

Hele byen og hele Norge vil følge godt med Kapittel i de neste dagene, for kanskje noen av spørsmålene blir besvart av dyktige forfattere, debattanter og forskere her i Stavanger under årets festival.

Så, jeg må på vegne av byen vår, takke Espen Røsbak, Sølvberget, samtlige samarbeidspartnere og frivillige for at vi kan samles, treffes og bli inspirert av atter et nytt Kapittel. Festivalen har vokst og utviklet seg fra år til år, og har utvidet vår forståelse og definisjon av hva litteratur, sakprosa og ytringsfrihet er. Tusen takk for et flott program og for at festivalen utforsker ulike uttrykk, gjerne i samarbeid med andre kulturaktører i byen vår. Takk.

«I begynnelsen var Ordet, og Ordet var hos Gud, og Ordet var Gud.» Som jeg sa til å begynne med, så ønsker jeg ikke å putte K-en tilbake til RLE-en, men jeg personlig kunne gjerne fjerne «R»-en fra Revolusjonen.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 7 år siden.**