Venstre stiller nye spørsmål til ordfører Odden på kommunestyret mandag 20.11.2017

Oppland Arbeiderblad

Grunngitte spørsmål til kommunestyret 20.11.2017 fra Søndre Land Venstre

 

Søndre Land Venstre fremmet en interpellasjon hvor Venstre foreslo følgende vedtak i kommunestyret 18.09.2017:

  • Søndre Land kommune ønsker at alternativet «en ny bro» over Randsfjorden blir utredet.

Ordførerens svar: «Jeg vil selvfølgelig se svært positivt på at dagens ferje på strekningen Horn-Bjoneroa blir erstattet med en lavutslippsferje eller bro. Fylkesutvalget har allerede bedt om en slik utredning og den vil legges frem for dem 10. oktober.»

Videre sier ordføreren: «Siden utredningen nå er like om hjørnet foreslår jeg at kommunen avventer et eventuelt vedtak i saken. Det legges til grunn at kommunen vil få utredningen til uttalelse.»

Gran kommunestyre gjorde et vedtak likelydende forslaget fra Venstre i denne saken. Vedtaket fra Gran ble lagt ved saken da den ble behandlet av fylkesutvalget 10.10.2017. Fra Søndre Land kommunestyre forelå det ingenting til møtet i fylkesutvalget.

Fylkesutvalget fattet slikt enstemmig vedtak: «1. Fylkesutvalget vedtar at brualternativet ikke utredes videre. 2. Fylkesutvalget vedtar at det igangsettes et forprosjekt, hvor oppgradering og reparasjon av dagens ferje til nullutslipps eller lavutslipp ferje vurderes opp mot både retrofit nullutslipps ferje og anskaffelse av ny nullutslipps ferje på Randsfjorden.»

Spørsmål til ordfører Odden:

  1. Fylkesutvalget har vedtatt at alternativet bru over Randsfjorden ikke skal utredes videre. Når forventer ordføreren at saken kommer til Søndre Land kommune for uttalelse?
  2. Gran kommunestyre gjorde et vedtak som ble lagt ved saken til fylkesutvalget, Søndre Land kommunestyre sendte ingen signaler til dette møtet. Var denne saken viktig kun for Gran?

Sykehus Innlandet sendte en viktig sak angående struktur i spesialhelsetjenesten ut på høring 01.02.2017. Søndre Land Venstre kan ikke se at Søndre Land kommune har uttalt seg i denne saken. Alle kommunene i Oppland og Hedmark er høringsinstanser. Høringsdokumentet ligger her: https://sykehuset-innlandet.no/fremtidig-sykehusstruktur/horing#spørsmål-til-høringsinstanser

Spørsmål til ordfører Odden:

  1. I hvilken grad har Søndre Land kommune kommet med sitt syn på denne høringen?
  2. Hvis kommunen ikke har svart, hva er grunnen til dette?

 

I kommunestyremøtet 30.10.2017 fikk kommunestyret opplyst at nedgangen i ramma på Oppvekst ikke utelukkende skyldtes reduserte rammer. Fra 2018 skal integrasjonstilskuddene vedrørende bosetting av flyktninger inntektsføres på tjenesteområdet Oppvekst.

Spørsmål til ordfører Odden:

  1. Hva er grunnen til at integrasjonstilskuddet nå flyttes fra ramma og skal inntektsføres på tjenesteområdet?
  2. Hvor mye mottar Søndre Land kommune i integrasjonstilskudd i 2017 og hva kan vi regne med å få i tilskudd i 2018?
  3. Kan ordføreren gi kommunestyret en oversikt over hva som inntektsføres på de forskjellige kommunalområdene?

 

I notatet som ligger som vedlegg til komitemøtet for Oppvekst 13.11.2017 står det: «Det er imidlertid ikke funnet plass til å videreføre utvidelsen til neste barnehageår. Fødselstallet så langt i 2017 indikerer at barnehagesøkningen vil ligge på samme nivå i 2018 som i 2017. Hvis en ser bort fra de midlene som er tilført barnehagene som følge av utvidet tilbud, har barnehagene fått en reduksjon av sin ramme på i overkant av tre prosent. Denne reduksjonen må i hovedsak tas gjennom å redusere utgifter til varer og tjenester og å redusere vikarinnleie ved fravær. Barnehagene er ikke tilført midler til styrking av bemanningen i tråd med forslag til ny pedagog- /bemanningsnorm fra 1.8.2018.»

Spørsmål til ordfører Odden:

  1. Ved forrige budsjettbehandling ble kommunestyret informert av rådmannen at det er veldig dyrt med overkapasitet i barnehagetilbudet. Motivet for å avvikle Grime barnehage var det lave fødselstallet i kommunen og SSBs fremtidige prognoser på befolkningstall. Hvert år siden avviklingen av Grime barnehage og Odnes barnehage i 2015, virker administrasjonen uforberedt over antallet barn som har søkt barnehageplass i kommunen. Hva koster det å ikke ha nok barnehageplasser i form av tapte innbyggere, tap av omdømme, bruk av kommunalt ansattes tid til å finne egnete løsninger på utfordringen, osv?
  2. Fødselstallet i 2017 tyder på at søkningen til barnehagene i 2018 vil ligge på nivå med inneværende år, videre er det ikke midler til å videreføre det utvidede barnehagetilbudet neste år. Planlegger rådmannen å underbudsjettere barnehagene neste år, slik at vi får en «krise» etter barnehageopptaket også i 2018?
  3. Hvilken fordelingsnøkkel bruker rådmannen for å fordele midler til barnehageplasser og skoleplasser?

 

Juel Sagbakken (V) 14.11.2017

 

 

 

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 6 år siden.**