Bystyret: Styrket smartby-satsing i strategisk næringsplan

Jan Erik Søndeland, Foto: Stavanger Kommune

Under bystyrets behandling av “strategisk næringsplan” mandag tok Venstre og Jan Erik Søndeland (V) til orde for en styrking av det regionale smartby-samarbeidet. Dette mener Venstre kan bidra til å gjøre det enklere å skape nye arbeidsplasser i denne næringen.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 6 år siden.**

Smartby-næringen er en hvor Stavanger-regionen har et svært godt utgangspunkt for å utvikle nye spennende og bærekraftige arbeidsplasser. Derfor er det viktig for Venstre at kommunene legger best mulig til rette, slik at de bedriftene som vil satse på dette feltet får gode forutsetninger for å lykkes.

Under mandagens bystyremøte fremmet derfor Jan Erik Søndeland (V) forslag på vegne av Venstre og flertallspartiene om å styrke den faglige og regionale koordineringen av smartby-arbeidet mellom kommunene. Forslagene ble gledelig vedtatt av et enstemmig bystyre. Søndelands innlegg til bystyret og de konkrete forslagene følger under.

 


Jan Erik Søndelands innlegg til bystyret i sak 127/17 – Strategisk næringsplan


Ordfører,

det virker å ha vært gjennomført en god prosess med revideringen av strategisk næringsplan. Vi har gode målsetninger satt opp, og det siste delmålet om å utvikle en bærekraftig og diversifisert er kanskje det viktigste. Jeg vil ikke ramse opp alle mulige nye næringer, for det er mange, men jeg vil gå inn i én av dem.

Og det er fordi det er en hvor den offentlige vil måtte spille en rolle både som tilrettelegger ift muligheter, men også som innkjøper av tjenester, dersom vi skal klare å bygge opp denne til en industri av betydning.

Jeg snakker selvfølgelig om smartby-næringen. De åpenbare grunnene til å satse på dette har vi nevnt før, som f.eks. eksisterende kompetanse i næringslivet vårt, den generelle teknologimodenheten og den telekom-infrastrukturen som allerede er der.

Men det er også trusler eller risikofaktorer som kan hindre oss i å lykkes å bygge opp denne næringen.

En av de største av disse truslene, er vår evne til inter-kommunal og regionalt smartby-samarbeid. For i denne næringen vil det offentlige være en av de viktigste innkjøperne og spesielt i en tidlig fase. Så hvis vi vil dyrke frem denne næringen, da vi sørge for at det offentlige er lett å forholde seg til for næringsaktørene.

Men i motsetning til de mange andre byene verden over som satser stort på smartby, er vi ikke én kommune som dekker hele byen. Byregionen vår – eller det som er den naturlige smartby-regionen vår – spenner seg over svært mange sammenhengende kommuner.

Det gjør det langt mer utfordrende for næringslivet å forholde seg til oss. Hvis du er i ferd med å utvikle en intelligent turbin, som f.eks. kan spare store energikostnader for en kommune, offentlig etat hvis man kommer opp på et visst volum. Hvem kontakter du for å sjekke interesse? Er det næringssjefen i Stavanger? Næringssjefen i Sandnes? Smartby-sjefen i Gjesdal? En politiker? Eller kanskje det er hun i Greater Stavanger, eller han i Nordic Edge?

Den reelle sannheten er at det nå er et mylder av representanter for det som kan sees på som smartby-regionen i Stavanger, og hvis du er gründer…eller uansett hvem du er. Hvis det skal være lett å drive næring i Greater Stavanger-regionen, hvis vi skal være den regionen med størst verdiskapningsevne i landet, ja det må vi rydde opp i disse tingene.

Derfor må vi få på plass to ting:

  1. Det må være ett sted å henvende seg dersom du er næringsaktør og lurer på markedspotensialet for ditt produkt. Om det er et regionalt smartby-kontor, smartby-råd, noen av de eksisterende organisasjonene våre, eller noe helt annet, det må vi finne utav.
  2. Lokale myndigheter må koordinere sine smartby-aktiviteter, slik at man i størst mulig grad unngår dobbelarbeid og at vi løpende utveksler kompetanse, lærdommer og erfaringer på smartby-området mellom hverandre. Bare på den måten maksimerer vi vårt potensiale.

Dette krever utvilsomt solid samarbeid på administrativt nivå. Men jeg tror dette må starte helt øverst, på det politiske nivået.

For det er få ting som gir bedre grunnlag for å lykkes sammen som region, enn ordførere som blir enige og forplikter sine kommuner om felles samarbeid fremover.

Den naturlige smartby-regionen hos oss består som nevnt av mange kommuner, men de er alle medlemmer i Greater Stavanger. Derfor bør den strategiske næringsplanen adressere behovet for gjensidig forpliktende og koordinert smartby-samarbeid.

Vi er enige om at smartby skal være en av de nye næringene vi skal satse på. Hvis vi skal klare å oppnå å ha nettopp «størst konkurransekraft av alle byene» som vi omtaler som vår overordnede hovedmålsetning i næringsplanen, må vi rydde litt opp i papirene våre og forene krefter.

Derfor fremmer jeg følgende tilleggsforslag på vegne av Venstre og flertallspartiene:

  • To nye punkter under «kap 4.2 Digitalisering»:
    • Etablere formalisert samarbeid om smartby mellom kommunene.
    • Sikre effektiv og enhetlig dialog mellom kommuner og smartby-næringen.

Takk ordfører.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 6 år siden.**