Uttalelse: Hordaland Venstre krever at regulering av rusmidler utredes

foto: Venstre

I femti år i den vestlige verden har hatt en narkotikapolitikk som ikke virker. Bare i Norge har vi skremmende høye overdosedødsfall, og hvert år dør omtrent 260 personer av overdoser i Norge. Det er omtrent dobbelt så mange som dør i trafikkulykker på norske veier. Hordaland Venstre mener tiden er overmoden for å utrede ulike måter å regulere rusmidler som i dag er forbudt. Venstre har i mange år vært tidlig ute med å foreslå endringer som har gjort ruspolitikken i Norge mer human. Bare i forrige stortingsperiode har vi blant annet sørget for 2,4 milliarder økte midler til rusomsorgen.

Flere verdensledere tar nå til orde for forsøk med regulering av rusmidler for å ta knekken på de uregulerte, ulovlige markedene vi har i dag. Tidligere generalsekretær i FN, Kofi Annan, kom til denne konklusjonen da han la fram en rapport i samarbeid med blant andre Thorvald Stoltenberg. «Rusmidler er farlige, men dagens narkotikapolitikk er en enda større trussel fordi straff prioriteres foran helse og menneskerettigheter,» uttalte han. Hordaland Venstre er enige med Kofi Annan og Thorvald Stoltenberg, og går inn for en utredning i inneværende stortingsperiode av ulike måter å regulere rusmidler som i dag er forbudt. En slik utredning må være en fordomsfri gjennomgang av hvilke konsekvenser dagens forbudspolitikk har for mennesker og for samfunnet.

Markedet for smugling av narkotika store ødeleggelser i mange samfunn, spesielt i Sør- og Latin- Amerika der hundre tusener har mistet livet. Det er derfor viktig at en slik utredning må se på hele verdikjeden for ulovlig narkotikahandel. I dag er «narkotikabutikken» åpen 24 timer i døgnet uten aldersgrenser eller kontroll med innhold.

I Canada har de lagt inn aldersgrenser, lisenser for salg og høyere straffer ved salg til mindreårige og kjøring i ruset tilstand. Ved å regulere kan vi flytte omsetningen fra russcener som området rundt Straxhuset og skolegårder til butikker som utfører produktkontroll og som krever legitimasjon av kjøperne.

Vedtatt på Hordaland Venstres årsmøte 11. februar 2018

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 6 år siden.**