En ny og bedre seksualundervisning for barn og unge

Foto: Barnehage.no

Fylkesårsmøtet i Vestfold Venstre behandlet og vedtok i helgen seks politiske uttalelser. En av disse uttalelsene gjengis her. Forslagstiller: Siv Merete Stenhaug/Re Venstre.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 6 år siden.**

WHO og WAS (verdens sexologiforening) vedtok i 1999 seksuelle rettigheter som er laget på grunnlag av menneskerettighetene. En av rettighetene er rett til seksualundervisning.

Det store flertallet av ungdom ønsker en bedre seksualundervisning. De ønsker den tidligere i skoleløpet og de ønsker et mer oppdatert innhold i undervisningen.

I kjølvannet av #Metoo har temaet kommet på dagsorden både fra fagmiljø og ulike organisasjoner.

Venstre har i sitt stortingsvalgprogram 2017-2021 stadfestet å ha seksualitet og grensesetting som tema i barnehagene. Dette støttes av Sex og Samfunn, en ledende organisasjon innen fagfeltet, som uttaler at seksualundervisningen bør starte i barnehagen.

Mange av de psykiske plagene mennesker sliter med kan relateres til sider ved seksualiteten. En levekårsundersøkelse for lesbiske og homofile (LHBT: Status 2014), viste at de har høyere forbruk av rusmidler og de har flere ganger så stor sannsynlighet for å begå selvmord. Seksuelle overgrep gir mange psykiske senvirkninger. I disse dager ser vi også ungdom som sliter psykisk etter å ha blitt eksponert i sosiale medier, enten ved nakenbilder eller mens de har sex.

Et sunt forhold til egen kropp og seksualitet gir god helse.

Vi vet at et sunt og trygt forhold til egen kropp og seksualitet gir god helse. Men dette krever en innsats fra barnehagealder av, og gjennom hele skoleforløpet.

Venstre ønsker å stadfeste like muligheter til en god, omfattende og innholdsrik seksualundervisning for alle barn og unge.

Vestfold Venstre vil at:

  • Seksualundervisningen skal begynne i barnehagen og videreføres gjennom hele skoleforløpet
  • Lærernes kunnskaper må styrkes ved tematisering i lærerutdanningen og tilbud om egen videreutdanning
  • Undervisningen skal legge grunnlaget for gode holdninger
  • Kunnskapsnivået hos barn og unge må heves når det gjelder kropp og seksualitet, slik at de kan ta gode, informerte valg og få et trygt forhold til egen kropp og seksualitet.
  • Undervisningen skal handle om mer enn reproduksjon og kjønnssykdommer.

Dette gir et godt fundament til å gi barn og unge et trygt forhold til egen kropp, egne grenser og egen seksualitet.

Vestfold Venstre mener tiden ikke bare er moden, men overmoden, for en endring på dette området. Tiden etter #Metoo er rett tid å begynne!

 

 

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 6 år siden.**