Uttalelse: Nordland Venstre aksepterer ikke raseringen av ferge- og hurtigbåttilbudet

Tarjei Svalbjørg, Foto: Simen I. Vangen

Denne uttalelsen ble vedtatt på Nordland Venstres årsmøte 11. februar 2018:

Nordland Venstre ser med stor uro på nedbyggingen av samferdselstilbud til folk som bor på Nordlandskysten. Nordland har landets lengste kyst med mange levende øyer og kystsamfunn. Ferge- og hurtigbåttilbudet langs Nordlandskysten er det viktigste kollektivtilbudet næringslivet og befolkningen har. Det må legges til rette for at folk skal kunne bo, jobbe og drive med næring langs hele kysten.

I fylkets strategi for reiselivssatsing blir det fremhevet at båtreiser er en del av reiselivsopplevelsen. Dette ble ikke berørt som forslag i utredningsrapporten for «nytt samferdselskart», men kom som eget forslag på bekostning av ordinære persontrafikkruter. Å lage egne turistruter på bekostning av ordinære ruter, er feil.

Nordland Venstre kan ikke godta nedprioriteringen av tilbudet til kystbefolkningen som skjer i dag. Gjennom inntektssystemet får Nordland fylkeskommune uttelling både på kriteriet for lang avstand til regionsentra og for at Nordland har landets lengste kystlinje. Det forventes derfor at fylkeskommunen lager et tilbud som er tilpasset behovet kystbefolkningen har for å nå både kommunesentra og regionsentra innenfor akseptabel og kortest mulig reisetid.

Rapporter i regi av kommunaldepartementet slår fast at Nord-Helgeland og Nord-Salten er områdene i fylket med størst samferdselsutfordringer. Her er det størst avstand til regionsentra og flyplasser, og herfra er det vanskeligst å komme seg til sykehus. Fylkeskommunen ble derfor utfordret til å finne incentiver til vekst og utvikling i disse områdene. Det er helt uforståelig at Nord-Helgeland og Nord-Salten rammes av omlegginger og kutt i nettopp det som er mest utfordrende, samferdsel. Når prisene i tillegg økes på hurtigbåt og ferger, kommer dette som en stor belasting på toppen av rutekuttene.

Fylkesrådet med Ap, Sp, SV og KrF viser gang på gang hvordan de nedprioriterer distrikts-Nordland. Vi ser det i regionmeldingen, regional transportplan, skolestrukturen, budsjettet og ikke minst kuttene i hurtigbåt- og fergetilbud. Denne holdningen om at turister skal prioriteres framfor lokalbefolkningen, kan Nordland Venstre ikke akseptere.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 6 år siden.**