Innbyggermedvirkning lønner seg hvis vi vil unngå forsinkelser og ekstrakostnader

Foto: Nordre Aker Venstre

Grefsenveien har vært gjenstand for mye diskusjon de siste dagene. Oppgraderingen av veien har blitt behandlet som en byggesak for å spare tid og ressurser, likevel har det blitt en lang og kostbar prosess – så lang at vi i mellomtiden har fått både nytt byråd og nye politikere i bydelsutvalget.

Uten å gå nærmere inn på detaljene i saken om Grefsenveien er situasjonen vi står i nå et resultat av at lokale innbyggere opplever å ikke ha blitt lyttet til i beslutningsprosessen. Protestaksjoner og underskriftskampanjer er et uttrykk for at man ikke har trukket inn alle som bør ha et ord med i laget når omgivelsene skal endres. Det er dessverre fortsatt slik at folk flest opplever at det er stor avstand mellom innbyggere og politikere og at beslutninger ofte blir tatt over hodene på dem.

Det har blitt sagt før, men det er grunn til å si det igjen: Vil vi unngå ekstrakostnader, langvarig saksbehandling og negativ publisitet må vi lytte til nærmiljøet og finne frem til løsninger som samler bred støtte i lokalbefolkningen. Det finnes flere metoder for innbyggermedvirkning, for eksempel fokusgrupper, folkemøter, plansmier, arbeidsverksted og borgerpanel. Dette er nyttige, demokratiske verktøy, og vi bør bli flinkere til å ta dem i bruk.

Innlegget ble publisert i Nordre Aker budstikke 7.3.2018.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 6 år siden.**