Hunder har behov for å løpe fritt og sosialisere seg

Foto: Nordre Aker Venstre

Har du tips til et egnet nytt friområde for hunder?

Det er båndtvang i hele landet i nesten fem måneder av året – fra og med 1. april til og med 20. august. I vinter har det vært ekstraordinær båndtvang på grunn av store mengder snø. Det er riktig og viktig, for noen hunder kan angripe rådyr som søker ut av skogen.

Men for hundene medfører båndtvangen at de har mistet mye av tiden med muligheten til å løpe fritt og leke med andre hunder, på hunders vis. Det er ikke lett å leve et naturlig hundeliv i byen, for det er få plasser hvor de kan løpe fritt og lære seg å omgås andre hunder på en god måte.

Det er derfor et stort behov for å gi hundene friområder til å utøve sin naturlige atferd. I hele Oslo er det etablert ti friområder, der hundene under førers oppsyn kan få løpe fritt også i båndtvangtiden.

Men i Nordre Aker er det bare ett, dårlig egnet slikt område, tett ved Grefsenkollveien og uten gjerde! Derfor vil jeg gjerne, som lokalpolitiker, foreslå å opprette flere friområder for hunder. Det eneste kravet for å kunne kalle det et friområde er at man får fritak fra båndtvangen på det bestemte området.

Egne friområder for hund er et viktig innslag i hundevelferden, for å sikre at hundene har det best mulig. Hunder har behov for å løpe fritt og sosialisere seg. Det gir tryggere hunder. Det er et ansvar vi har som hundeeiere, men også et ansvar kommunene må anerkjenne.

Jeg vil gjerne utfordre folk i bydelen med å komme med tips til egnede friområder for hund i vår bydel. Det er allerede kommet inn et tips om å bruke Grindajordet som friområde. Det ble i sin tid avslått fordi flere barnehager bruker området. Men det er på dagtid. I helger og ukedager etter klokken 15.00 kan sletta åpnes for hunder, for da har barna returnert til barnehagen.

Hunder har dokumentert effekt på den psykiske og fysiske helsen til mennesker som eier dem. Det sies at hunden er menneskes beste venn, og vi må gjøre det enklere for mennesker å ha hund i dagliglivet fordi verdien det gir tilbake til samfunnet er enorm.

 

May-Brith Døssland, representant i bydelsutvalget

Innspill kan sendes til [email protected]

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 6 år siden.**